Päästeamet leidis majutushoones hulga puudusi

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üürimaja Vanemuise 65.
Üürimaja Vanemuise 65. Foto: Margus Ansu

Vanemuise 65 majas võiksid tuleõnnetusel olla ülirasked tagajärjed, sest osaliselt puudub tuletõrjesignalisatsioon ja pole nõuetekohaseid evakuatsiooniteid.

Tartu linn ja päästeamet kontrollisid eile Vanemuise 65 maja, mille kohta Tartu linn on teinud ettekirjutuse kasutamine peatada ja elanikud viivitamata välja kolida, sest majal pole kasutusluba ja seal oli mitmeid nõuete rikkumisi.

Lõuna-Eesti päästekeskuse insenertehnilise büroo juhataja Margo Lempu tõdes, et mingeid ootusi ei saanud tal maja kohta ollagi, sest seda maja polnud ta enne näinud.

«Küsimus oli, kas seal võib majutusteenust pakkuda,» ütles Lempu. «Praeguseks ei ole evakuatsioonilahendused sellised, millega võiks seda teenust pakkuda.» Evakuatsioonivalgustust ei ole, tuletõrjesignalisatsiooni süsteemi ei ole terves ulatuses, on vaid osaliselt, tuletõkkesektsioonide moodustamine ja evakuatsioonilahendus tervikuna ei sobi.

Lempu märkis, et suuremalt jaolt peaks asju juurde tegema ja natuke tuleks ka ümbertegemist. «Inimesena mina küll ei tahaks seda teenust sealt saada, selge, et õige see käitumine ei ole,» lausus Lempu. Tuleõnnetuse korral oleksid tagajärjed rasked. «Sellises olukorras fataalsed,» tõdes ta.

Tartu linna ehitusjärelevalve juht Andres Aint ütles, et sai esmaspäeval hoone omaniku kirja koopia. Arendaja Ergo Mõttuse firma on tema sõnul alustanud ettekirjutuse täitmist ja peatanud üürilepingute kehtivuse kaheks kuuks alates eilsest ning palunud rendipinnad tühjaks teha.

«Arvan, et kahe kuuga saame hakkama,» ütles Mõttus.

Aint rääkis, et majutushoone külaliskortereid kasutavatel inimestel tuleb seni mujal elada, kuni linn väljastab ehitusloa, tehakse nõutavad ümberehitused ja on antud kasutusluba. Hoone projekt saab tema sõnul ilmselt veel sellel nädalal osakonnas heakskiidu ja ehitusloa väljastamine võiks olla võimalik tuleval nädalal.

Aint loetles, et teha on mitmesuguseid töid. Nõuetekohaseks tuleb ehitada trepp ja rajada juurdepääsud evakuatsioonitrepile, tuleb rajada tuletõkkeseinu ja -uksi, ühes välisseinas tuleb asendada 18 akent tuletõkkeakendega.

«Kui oleks tegu korterelamuga, oleksid leebemad nõuded, kuid tegu on avalikkusele suunatud majutusasutusega,» lausus Aint.

Tartu Postimees kirjutas 11. septembril, et Vanemuise 65 üürimajas kukkus naisüürnik katki kannalu. Seepeale tuli ilmsiks, et linnas peetakse majutusasutust, millele alles taotletakse ehitusluba.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles