Postimehe eksfotograaf võitis rahvusarhiivi konkursil eripreemia

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain Protsin vääris žürii arvamuse kohaselt eripreemiat tavatult mängulise ülesvõtte eest.
Ain Protsin vääris žürii arvamuse kohaselt eripreemiat tavatult mängulise ülesvõtte eest. Foto: Ain Protsin / Rahvusarhiiv

Rahvusarhiiv korraldas kahel päeval augustis Tartus oma Liivi tänava hoones kõikidele huvilistele pildistamisekskursioone, et pakkuda võimalust näha ja jäädvustada alates 1921. aastast arhiivihoonena toiminud maja nurgataguseid ning korraldada üksiti fotokonkurss. Eripreemia võitis Postimehe endine staažikas fotograaf Ain Protsin.

Arhiivi ajaveebi andmeil külastas hoonet kahel päeval ekskursioonides 55 inimest, neist 19 esitas oma pildid fotokonkursile. Kokku kogunes sel moel üle tuhande ülesvõtte arhiivihoonest, hoidlatest, töötajatest, säilikutest jpm.

Kõik see dokumenteerib eri osaliste silme läbi eluolu Liivi tänava arhiivihoones praegusel kujul, umbkaudu aasta enne kolimistööde algust rahvusarhiivi uude peahoonesse Nooruse tänavasse.

Ajaveebis on kirjas, et arhiivitöötajaist koosnev kuueliikmeline žürii oli parimate fotode valimisel keerulises olukorras, ent langetas siiski üksmeelse otsuse.

Parima fotoseeria auhinna sai arhiivihoone sisu ja tähendust efektselt edasi andnud neli pilti esitanud fotograaf Mona Menets. Parimaks fotoks kuulutas žürii sellise pildi, millele on tihke arhivaali riiulil jäädvustanud Kersti Luik. Eripreemia sai tavatult mängulise ülesvõtte eest Ain Protsin. Arhiivi eriauhind läks Juhan Voolaiule, kes kujutas arhiivipildistamise protsessi ja konkursi mõtet kõige tabavamalt.

Ain Protsini ja Postimehe teed läksid lahku sügisel 2002. Kevadel 2009 seadis ta oma fotodest üles näituse Sadamateatri kohvikus. Rahvusarhiivi nurgatagustes pildistamisel oli tal kaasas modell (soovib oma nime jätta saladusse), kes kiitis Protsini oskust fotodel kasutada valguse ja varjude mängu.

Rahvusarhiivi fotokonkursi parimate piltidega on võimalik tutvuda arhiivi ajaveebis, kuhu pääseb siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles