Ülejõe päeval avavad uksed hoovikohvikud ja kõlab muusika

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülejõe päeva külastajaid võõrustab kodukohvikus Kivi tänaval Maris Meus (vasakul). Pildil veel festivali korraldajad Helleka Koppel ja Keiu Telve viiekuuse šoti terjeri Rosinaga.
Ülejõe päeva külastajaid võõrustab kodukohvikus Kivi tänaval Maris Meus (vasakul). Pildil veel festivali korraldajad Helleka Koppel ja Keiu Telve viiekuuse šoti terjeri Rosinaga. Foto: Kalev Saar/Postimees

Laupäeval, Ülejõe linnaosa päeval avatakse Roosi, Kivi ja Jaama tänaval hoovikohvikud. Peale selle korraldatakse töötube, täikat ja ekskursioone ning päev läbi kestab kontsert.

Linnaosa päeva sündmuste keskmes on Ohvitseride park, kus peetakse täikat ning koguneb ka õhtune vestlusring.

Pealaval Kivi tänava alguses astuvad üles muusikud ja luuletajad ning Ülejõe pargis saab osa nii töötubadest kui joogatundidest. Kolme ala vahele jäävad hoovikohvikud.

Kogukonna elavdamine

Kuigi Ülejõe päevi on varemgi korraldatud, võtsid tänavu linnaosa elavdamise enda südameasjaks Helleka Koppel, Keiu Telve, Jaanika Jaanits ja Hispaaniast pärit vahetusüliõpilane Ana Mattioli, kes on linnaosa päeva peamised eestvedajad.

Noored mõtlesid, mida võiks festivalil teha, ja panid Ülejõe linnaosa inimeste postkastidesse reklaamlehekesi, et leida tegusaid inimesi, kes sooviksid oma kodus pidada hoovikohvikut, osaleksid täikal või lööksid kaasa muudes ettevõtmistes.

Keiu Telve rääkis, et Ülejõe päev on üks osa Tartu linnamuuseumi suuremast projektist Üle Jõe, mille eesmärk on seda linnaosa avastada.

Kohvikud

Linnaosa päeval avavad uksed vähemalt kuus hoovikohvikut ja täikale on tulemas paarkümmend müüjat.

Kivi 73 elanik Maris Meus nägi korraldajate üleskutset sotsiaalmeedias ning teadis kohe, et soovib oma kodus koos teiste majaelanikega katsetada kohviku pidamist. «Ma teadsin ka, et ma ei soovi seda väga lihtsalt teha,» rääkis Meus. Lisaks toitlustamisele pakub Kivi tänava hoov muudki – elavat muusikat ja vanakraamiturgu.

Meusi kohvik kannab nime Kiviaed ning seal pakutakse nii soolaseid kui ka magusaid küpsetisi, suppe, panniroogasid ja smuutisid. Viimaste valmistamisele aitavad kaasa Kivi 73 maja kõige nooremad elanikud.

Kiviaeda on kaasatud terve maja rahvas, samuti Meusi sõbrad ja töökaaslased. Kuigi kohviku perenaisel on käed-jalad tööd täis, loodab ta, et jõuab laupäeval ka teisi hoovikohvikuid külastada.

Esimene samm

Ühepäevase festivaliga soovitakse elavdada kogukonda, et linnaosa aktiivsed inimesed üksteist leiaksid ning midagi toredat koos ette võtaksid. «Päeva mõte pole ainult, et oleks tore, vaid ka see, et kohalikke inimesi aktiveerida ning näidata nii neile kui teistele, et ka Ülejõel on väga mõnus aega veeta,» rääkis Helleka Koppel.

Keiu Telve arvas, et tänavune ettevõtmine ei jää kindlasti viimaseks, kuna Ülejõe linnaosas on palju aktiivset rahvast. Kuigi tänavu on festival ainult ühepäevane, ei välistada Telve, et järgmisel aastal korraldatakse see palju suuremana. «See on esimene samm oma festivali suunas ja keegi ei tea, kuhu see võib välja jõuda,» lisas ta.

Päev Üle Jõe

29. augustil Ülejõe linnaosas.

Kell 12 avamine Kivi tänava alguses.

Kell 12–16 kirbuturg Ohvitseride pargis.

Kell 12 Märt Männiku rattatuur «Puiestee tänava lood», algus Tartu linnamuuseumi hoovist.

Kell 16 vestlusring «Kuhu lähed? Üle jõe» Ohvitseride pargis.

Kogu programm Facebooki lehel Päev Üle Jõe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles