Suur segadus: uus koolimaja ei saa 1. septembriks valmis

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitajad pidid Nooruse 9 hoonest lahkuma reedel, 31. juulil, kuid ehitusfirma Riverside OÜ teatas, et ei saa tähtajaks kõiki töid valmis, ja palus kuu ajapikendust. Seega 
võivad Tamme gümnaasium ja Tartu täiskasvanute gümnaasium uues majas õppetööd alustada kõige varem oktoobris.
Ehitajad pidid Nooruse 9 hoonest lahkuma reedel, 31. juulil, kuid ehitusfirma Riverside OÜ teatas, et ei saa tähtajaks kõiki töid valmis, ja palus kuu ajapikendust. Seega võivad Tamme gümnaasium ja Tartu täiskasvanute gümnaasium uues majas õppetööd alustada kõige varem oktoobris. Foto: Kristjan Teedema

Uus riigikool Tamme gümnaasium ja Tartu täiskasvanute gümnaasium ei pea 1. septembril kooliaasta avaaktust uues majas, sest seda hoonet ehitav firma ei saanud töödega tähtajaks valmis. Homme peetakse nõu, mis nüüd saab.

Riigi Kinnisvara ASi (RKAS) tellimusel Tartu Tamme gümnaasiumile ja Tartu täiskasvanute gümnaasiumile Nooruse 9 hoonesse uut koolimaja ehitav firma Riverside andis möödunud nädalal teada, et ei ole võimeline kahe gümnaasiumi õppehoonet kokkulepitud tähtajaks valmis ehitama, ning palub ajapikendust.

RKAS ja ehitusfirma Riverside OÜ allkirjastasid 2014. aasta juunis 5,8 miljoni euro suuruse lepingu Nooruse 9 õppehoone rekonstrueerimiseks. Lepingu järgi pidi ehitaja uues koolimajas töö lõpetama läinud reedel, 31. juulil, et Tamme gümnaasium ja täiskasvanute gümnaasium saaksid õppetööga alustada 1. septembril. RKASi teatel ehitaja paraku oma kohustusi 31. juuliks ei täitnud.

Vähemalt kuu hilinemist

«Ehitaja kohustuste täitmata jätmise tõttu lükkub koolihoone kasutuselevõtt vähemalt ühe kuu võrra edasi,» tõdes Riigi Kinnisvara kommunikatsioonijuht Madis Idnurm. «Enne seda kinnitas ehitaja kogu aeg, et saab uue koolimaja tähtajaks valmis. Kolmapäeval teatas ettevõte aga, et soovib töö lõpetamiseks kuu ajapikendust.»

Kohe pärast 31. juulit pidi algama hoone sisustamine. Nüüd veetakse sinna sisustust juba kohale, kuid paigaldada saab vaid üksikuid kohakindlaid asju ja mööblit, näiteks administraatori töökohta ja ringikujulist lugemissaali.

«Meie teada on ehitajal seal jäänud veel vaid i-le täpp panna, käivad sisetööd,» märkis Madis Idnurm.

Miks töö kokkulepitud tähtajaks valmis ei saanud ja kas ajapikenduseks küsitud kuuga jõutakse Nooruse 9 majas kõik tehtud, ei õnnestunud ehitusfirmalt teada saada.

«Teate, ma ei suhtle ajakirjanikega toru otsas,» ütles Riverside OÜ ehitusdirektor Raimo Look eile pärastlõunal ja katkestas kõne enne küsimuste kuulamist. Ka Tartu Postimehe e-kirjale ta eile palutud ajaks ei vastanud.  

Kooli alguseni on napp kuu, olukord on keeruline: ligi 500 õpilasega Tartu täiskasvanute gümnaasium on viimased aastad töötanud rendiruumides, 1. septembril täiesti uue riigigümnaasiumina alustaval Tamme gümnaasiumil pole aga oma maja olnudki.

Tamme kooli hoone, millest uus riigigümnaasium on välja kasvanud, lasi Tartu linnavalitsus sel suvel osaliselt ümber ehitada. Nii on nüüd põhikooliks muudetud Tamme kooli majja väga raske, kui mitte võimatu  ära mahutada ligi 400 gümnasisti.

Madis Idnurme sõnul on RKAS, Tartu linnavalitsus ning haridus- ja teadusministeerium teadvustanud olukorra tõsidust ning alustanud lahenduste otsimist, et korraldada mõlema kooli tööd õppeaasta alguses.

Vaja on ausat teavet

«Teisipäeval on meil kõigi pooltega tõsine nõupidamine,» ütles Tartu linnapea Urmas Klaas eile. «Siis saame olukorrast kõige värskema ülevaate, millest selgub, mis seis on, ning sellest lähtuvalt tegutseme edasi. Kõige tähtsam on, et ehitaja ütleks meile ausalt, millal ta koolimaja valmis saab.»

Kooli alguse hilinemine üks kuu ei ole linnapea Urmas Klaasi sõnul katastroof, asju annab korraldada nii, et õppetöö algab 1. oktoobril, nõnda on mujal Eestis varemgi tehtud.

«Aga kui koolimaja valmimisega läheb kauem aega, siis tuleb võtta kasutusele hoopis teine stsenaarium, otsida kahele koolile vajalikud ruumid,» märkis Urmas Klaas. «Sellepärast vajamegi ehitajalt praegu ausat teavet.»

Veidi üle 8000-ruutmeetrise Nooruse 9 ühise õppehoone on projekteerinud AS Amhold.

Selles koolimajas hakkab tulevikus õppima 540 Tamme gümnaasiumi õpilast, Tartu täiskasvanute gümnaasiumisse on kavandatud 500 õppekohta.

Suve hakul ütles Tamme gümnaasiumi direktor Ain Tõnisson, et uuel õppeaastal gümnaasium täismajaga veel ei alusta, sest praegu on selles koolis neli 10. ja neli 11. klassi, kes jätkavad uues majas. Edaspidi võetakse kooli vastu viie klassi jagu kümnendikke ehk 180 neidu-noormeest.

Tamme gümnaasium saab hoones enda kasutusse esimese ja teise korruse. Kolmandal ja neljandal korrusel hakkab tööle täiskasvanute gümnaasium.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles