Tartu kesklinnas on suured liiklusummikud

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ummik Tartu kesklinnas.
Ummik Tartu kesklinnas. Foto: Kalev Saar

Seoses uue  kaubanduskeskuse ehitusega on liiklus Tartu kesklinna väga sõidetavatel  Turu, Soola ja Kalevi tänaval sel ja järgmisel nädalal kõvasti häiritud, autojuhtidel tuleb seal arvestada suurte ummikutega.

Täna kella poole kolme paiku päeval helistas Tartu Postimehele autojuht, kes oli Turu tänaval Tasku keskuse lähedal oodanud paarkümmend minutit võimalust teha sealt parempööre Võidu sillale.

„Lootusetu, bussid trügivad bussijaama poolt punase tulega ristmikule ja jäävad seal rohelist tuld ootama,” kirjeldas autojuht olukorda. „Paistab, et jäängi siia. Autojuhid ei saa aru, kust rajalt kuhu saab.”

Suuri liiklusummikuid põhjustavad Turu tänaval ja selle naabruses tehtavad torutööd.

Tänasest 30. juulini on jahutustoru ehituse tõttu Turu tänaval Tasku keskuse kõrval liikluseks suletud parempöörde rada Võidu sillale.

Parempöörded sooritatakse keskmiselt rajalt, sõidukijuhtidel tuleb seal tähelepanelikult jälgida ajutist liikluskorraldust.

„Pahameel tuleb praegu meie kaela, kuid oleme teinud kõik, et nii tiheda liiklusega kohas töötades võimalikult vähe liiklust takistada,” ütles Tasku kõrval ajutise liikluskorralduse eest vastutav ASi Giga esindaja Margus Vares.

Kaevamine mitmes kohas

Suurtel liiklusummikutel on mitu põhjust. „Seal käivad ehitustööd mitmes kohas ja sellepärast on liiklus mitmel pool ümber korraldatud,” selgitas Margus Vares.

Probleemi tekitavad tema sõnul autojuhid, kes ei jälgi ajutise liikluskorralduse märgistust. "Soola tänaval oli eelmisel nädalal lubatud liigelda vaid bussidel, seal oli lausa kaks „telliskivi”, aga sõiduautojuhid ei pidanud neid keelumärke miskiks," rääkis Margus Vares. " Nii ei pääsenud bussid Soola tänavast bussijaamast välja, selline olukord tegi bussijuhid närviliseks.”

Täna on Soola tänav sõiduautodele avatud ning seda kasutatatakse väga vilkalt. „Sealt sõidab täna väga palju sõiduautosid,” ütles Tartu linnavalitsuse liikluskorraldusteenistuse ajutise liikluskorralduse peaspetsialist Toomas Henno, kes ka ise oli täna Turu tänaval 15-minutilises ummikus. „Homme hommikul hindame seal olukorda – kui sealt sõidab väga  palju väikseid autosid, tuleb see tänav bussijaama juures sõiduautodele kinni panna, sest bussid ei pääse muidu välja.”

Teine probleemne koht on Tasku juures, kus käivad kaevetööd. „Seal sõidab kogu aeg selliseid autojuhte, kes arvavad, et just nemad peavad ristmikult teistest kiiremini läbi saama,” märkis Margus Vares. „Nii seavad nad ohtu jalakäijad ja meie töötajad, lisaks tekitavad nad ummikuid. Küsimus on inimeste kultuuris: praegu käib kesklinnas teadlik-tahtlik ajutise liikluskorralduse rikkumine. Kahjuks pole ma seal pooleteise kuu vältel näinud ka politseid liiklusjärelevalvet tegemas, kuigi politsei oleks seal väga teretulnud. Aga meie ei saa politseile öelda, kus nad peaksid töötama.”

Toomas Henno sõnul on linnal politseiga hea koostöö. „Politsei on teinud seal järelevalvet ja täna saime politseilt soovituse suunata Turu tänaval autojuhid juba varakult, Rebase tänava kandis, Sõpruse sillale,” rääkis ta. „Liiklust reguleerida pole seal midagi – kui ei mahu läbi, siis lihtsalt ei mahu. Olukord on keeruline, sest kaevetööd käivad kesklinnas mitmes kohas, kuid midagi pole teha, need tööd on tarvis ära teha.”

Liikluskorralduse muudatused

Autojuhtidel tuleb Tartu kesklinnas arvestada, et tänasest 9. augustini on Soola–Aleksandri ristmikult keelatud sõita Turu tänava suunas.

Soola–Turu–Aleksandri lõigus käib ainult ühesuunaline liiklus Kalevi tänava suunas. Ümbersõidud toimuvad Aleksandri või Kalevi tänava kaudu.

Tänasest neljapäeva, 30. juulini on liikluseks suletud Kalevi tänav Soola tänava ristmikul. Soola tänavalt toimub kohustuslik parempööre Kalevi tänavasse.

Tartu maakohtu parkla sisse-väljasõidud käivad ainult Kalevi tänavalt Aida tänava (ehk linnast väljuvalt) suunalt.

Toomas Henno palus autojuhtidel võimalusel vana kaubamaja ümbrust septembrini vältida ja soovitas Emajõe ületamiseks kasutada Võidu silla asemel Sõpruse silda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles