Rallimeeste lipirivi tegi ühistu nõutuks

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuperjanovi 2 korteriühistu esimees Tõnu Ints kinnitas, et ralli vastu ei ole tal midagi. Küll aga leiab ta, et ralli korraldajad võiksid ühistu territooriumile aeda ehitades selleks vähemalt luba küsida.
Kuperjanovi 2 korteriühistu esimees Tõnu Ints kinnitas, et ralli vastu ei ole tal midagi. Küll aga leiab ta, et ralli korraldajad võiksid ühistu territooriumile aeda ehitades selleks vähemalt luba küsida. Foto: Kalev Saar

Esmaspäeva õhtupoolikul koju jõudnud korteriühistu Kuperjanovi 2 esimeest Tõnu Intsu tabas siiras üllatus, kui ta leidis oma kodumaja eest muru sisse löödud lipirivi.

Et ühistul parasjagu oma õuel töid käimas pole ning telefonikõned ka maja teenindava haldusfirma ja linnavalitsuse numbritel ei toonud selgust, tegi see ühistu esimehe nõutuks.

«Esimene mõte oli, et korjan need pulgad kokku ja vaatan, kas keegi neile järele tuleb,» tunnistas Ints, osutades 18-le hernekepi mõõtu lipile, mis on löödud kinni murukamarasse.

Koduuksest õlletelki

Mõne aja pärast helistati linna liikluskorraldusteenistusest siiski tagasi ja pakuti, et ehk on kummaline tegevus maja ees seotud kuidagi Rally Estonia reede õhtule planeeritud linnakatsega.

Ralli korraldajaile helistades jõudis Ints lõpuks meheni, kes lipirivi maja ette püstitada lasi. Selgus, et maja ette tuleb värvilisest materjalist aed ja selle postideks ongi ühistu maa peale, hoolikalt pügatud muru sisse löödud puidust vaiad.

Ints leidis, et sellise tegevuse eel olnuks viisakas maaomanikku teavitada. Mees telefonis vabandas ja vastas, et see tal ununes.

«Mul ei ole midagi ralli vastu. Lihtsalt rääkige inimestega,» rõhutas Ints. Ta lisas, et arvatavalt on ka teistel ralliraja serva jäävatel kinnistutel muresid. Ta tõi näite, et möödunud aastal ei pääsenud näiteks kiirabiauto tema maja vastas asuva silma- ja kõrvakliiniku juurde, vaid jäi kaugemale seisma.

Rally Estonia linnakatse Tartus

  • Reedel, 17. juulil kell 18.15–22.15 on autodele ja jalakäijatele suletud lõike Ülikooli, Lossi, J. Liivi, Veski (Näituse ja J. Kuperjanovi t lõik), J. Kuperjanovi (Kastani-Tiigi t lõik), Vallikraavi ja K. E. von Baeri tänaval.

Allikas: www.rallyestonia.com

Ints ise sattus mullu trepikojast väljudes aga ootamatult hoopis õlletelki. «Sain lausa pahandada, et mida ma siin teen,» meenutas ta. Ka toona ei suhelnud rallikorraldajad ühistuga ning metallaiad ja õlletelk löödi ühistu maale lihtsalt püsti.

Tartu linnakatse rada ette valmistav Teet Lepikso märkis, et juunikuus suhtlesid nad ralliraja äärde jäävate elanike ja asutustega ning kõigisse postkastidesse pandi infomaterjalid. Nüüd nad Kuperjanovi 2 ühistut uuesti ei teavitanud. «Selline õnnetu juhus tõesti oli,» tõdes Lepikso. Ta leidis aga, et ka ühistu ise oleks võinud soovi korral infomaterjalides toodud telefoninumbritele helistades korraldajatega tingimustes kokku leppida.

Koju ei pääse

Aed Kuperjanovi 2 maja ees tuleb tänavast umbes kümne meetri kaugusele ning inimesed sõidu ajal rallirajale minna ei tohi. Arvestades hiljutist traagilist juhtumit Harju rallil, kus hukkus kolm pealtvaatajat, tahavad korraldajad pöörata ohutusele erilist tähelepanu.

Reede hommikul alates kella seitsmest on rallirajale jäävatel tänavatel parkimine keelatud. Õhtul kell 18 suletakse autoliiklus ning kell 18.15 püütakse ka jalakäijad alalt välja saada. Kui siis mõni inimene veel kodust välja tuleb, juhatavad turvamehed ta kiiresti ohutumasse kohta, täpsustas Lepikso. Tavapärane liiklus taastub kella 22 paiku.

Juurdepääsu erandi teevad rallikorraldajad üksnes juhul, kui selles ajavahemikus peaks Kuperjanovi tänava haiglasse toodama kriitilises seisus patsient. Siis peatatakse ralli ja kiirabiauto lastakse läbi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles