Tartu loodusmaja avas pargis raamatukogu

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Loodusmaja hoovis avatakse pargiraamatukogu.
Tartu Loodusmaja hoovis avatakse pargiraamatukogu. Foto: Margus Ansu

Raamatute pesakastist võib leida loodusteemalist kirjandust, mida pargiroheluses pinkidel mõnuledes lugeda.

Tartu tänavaraamatukogu traditsioonist kantult on linnasüda taas saanud rikkamaks ühe pargiraamatukogu võrra. Tartu loodusmaja ja loomemajanduskeskuse ühisele pargialale Lille 10 püstitati raamatute pesakast.

Loodusmaja direktori Signe Söömeri sõnul tuli idee teha pargiraamatukogu sellest, et pargis käib istumas palju inimesi. Ja kui lapsed mängualal mängivad, siis on vanematel aega lugeda. „Me oleme pargiraamatukogu teinud selleks, et inimene end hariks,” ütles Söömer.

Taaskasutus hinnas

Pesakast on valmistatud vaid taaskasutatud materjalist: seinad on euroalustest ja hinged pärit ülikooli raamatukogu kappidelt. Mõte teha pesakast taaskasutatud materjalist tuleneb Söömeri sõnul loodusmaja poliitikast: loodusmajas ongi kõik asjad kas taas- või korduskasutuses.

Pesakastist leiab loodusteemalist kirjandust, mis sobib kokku loodusmaja ideega, suur osa raamatuid ja ajakirju on uued. „On lastele mõeldud loodusraamatuid, ajakirju National Geographic, Eesti loodusajakirju ja mitmesuguseid loodusraamatuid,” rääkis Söömer. Nagu päris raamatukoguski, tagastatakse siingi raamatud-ajakirjad pärast lugemist.

Söömeri sõnul ei ole raamatukogu ajutine, vaid jääb sinna aasta ringi, vajaduse korral seda uuendatakse ja parandatakse. Pesakast on tehtud nii, et see peaks vastu ilmastikule.

Raamatupesakasti võib soovi korral ka ise kirjandust tuua. „Loomulikult me ootame, et ka inimesed ise raamatuid juurde tooks, suund on eelkõige loodusraamatud,“ ütles Söömer.

Põhineb usaldusel

Pargiraamatukogul eraldi valvet ei ole, kuid parki jälgib turvakaamera. Söömer nentis, et võib ka seda juhtuda, et pesakastist raamat või ajakiri kaob. „Aga ma arvan, et lõpuks tuuakse see jälle tagasi,” lausus ta. „Me ei kahtlusta kedagi, me oleme toredad inimesed, meil on avalik linnapark ja see on avalik linnaraamatukogu.”

Pesakasti ehitas Tartu loodusmaja tehnika- ja taaskasutusringi õpetaja Andres Joala.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles