Tartu linnavalitsus värvis Putini portree halli värviga üle

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Putini portree sillasambal on kaetud halli värviga.
President Putini portree sillasambal on kaetud halli värviga. Foto: Raimu Hanson

Täna hommikul Sõpruse silla alt läbi sõitjad ja jalutajad märkasid, et kurikuulus presidentide sillapost, millel alguses oli president Toomas Hendrik Ilvese ja seejärel president Vladimir Putini portree, on kaetud halli värviga. Veel kell 9.15 värv naksus ja jäi katsumisel näppude külge.

Kunstnik Edgar Tedresaar maalis tänavakunstifestivali Stencibility aegu Sõpruse silla alla kahele kõrvutisele kandepostile Lennart Meri ja Toomas Hendrik Ilvese portree. Ööl vastu 4. maid oli Eesti praeguse presidendi pea ja kaelaside ümber maalitud ning lisatud Tedresaare signatuuri asemele kiri «Onu Vova teeb kõik korda!!!». Onu Vova nimi tuleneb nimest Vladimir.

Kunstnik ei osanud oletada, kes on tema töö üle teinud, kuid nimetas teostust väga professionaalseks. Ühtlasi vihjas kunstnik Tartu linnavalitsuse survele maalida Ilves tagasi Putini asemele.

«Teise autori idee muutmine on väga omane tänavakunstile ja midagi sellist on ju Tartus varemgi olnud – Lutsu raamatukogu seinal olnud kerjava Tammsaare pea asendati Ansipi peaga,» ütles Tedresaar. «Igaüks, kes oskab ja tahab, saab tänavakunsti sekkuda ja tekitada nii-öelda arutelu ühiskonnas.»

Tartu linnakunstniku Tiit Kaunissaare sõnul oli eile mõne noore loovisikuga, Edgar Tedresaar sealhulgas, juttu endise olukorra taastamisest Putini-Ilvese portreega sillasambal.

«Kuid noortel oli kange himu dialoogi astuda,» ütles linnakunstnik. «Nad kuidagi vastasid tehtud rünnakule, aga nende vastus ei olnud adekvaate ja me pidime sekkuma. Jutt oli esimese variandi taastamisest, kuid neile tundus teisiti interpreteerida huvitavam – ma ise ei näinud, aga mulle on räägitud, et paistma hakkasid fooliummütsikesed ja kogu asi kippus käest ära minema.»

Nii et siis mõni maalermeister sai linnavalitsuselt käsu tõmmata täna varahommikul sillapost halli värviga üle? «Ütleme niimoodi, et mitte linnavalitsuse käsul, vaid kodanike tungival pealekäimisel,» ütles Kaunissaare. «Linnavalitsuse infopunkti on tulnud üsnagi mitu küsimus, et kuidas me siis nüüd laseme niimoodi asja käest ära minna.»

Kui aga juhtub nüüd kohe tulema keegi, kes maalib sinna halliks värvitud pinnale mingit kolmandat moodi presidendi?

«Kaks esimest presidendiportreed oli festivali korraldajatel linnaga kooskõlastatud,» ütles linnakunstnik. «Kuna tegemist on linnavaraga, on linnal ilmselt õigus teada saada, mis meie kõigi ühise varaga juhtub. Aga kui nüüd hakkab seal käima mingi geriljategevus, võtab ilmselt üldsus jälle seisukoha, kas see meeldib või ei meeldi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles