Tartlase juubel: Jaan Mikk 75

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Mikk
Jaan Mikk Foto: Margus Ansu

Täna tähistab 75. sünnipäeva Tartu ülikooli haridusteaduste instituudi emeriitprofessor Jaan Mikk,  kelle elutöö teadlasena seostub ennekõike õppekirjanduse uuringutega ning õpiku tekstide arusaadavuse suurendamiseks tehtud tööga. 

Jaan Mikk on seisnud ja seisab jätkuvalt selle eest, et ülikooli teadusuuringud oleksid võimalikult rohkem suunatud Eesti kooli arengu heaks.

Süsteemse, põhjaliku ja järjekindla teadlasenatuurina on Jaan Mikk oma õpilaste sõnul kollegiaalne juhendaja, kes annab juhendatavale palju vabadust ja juhatab ta märkamatult sobilike lahenduste poole.

Füüsikaõpetajast haridusteadlane muretseb ka praegu järelkasvu pärast: «Praeguse doktoriõppe põhiprobleem on see, et doktorandi stipendium ei võimalda toime tulla ja seetõttu ei ole neil põhitöö kõrvalt aega teadustööga tegeleda.»

Jaan Mikk tunnistab, et on uhke selle üle, et ülikoolis ja Eesti koolides töötab palju väga häid õpetajaid, kelle kujunemist on saanud ka tema omalt poolt toetada. «Viimaste uuringute järgi on 90 protsenti meie õpetajatest oma tööga rahul ja 69 protsenti valiks võimaluse korral uuesti õpetajaameti,» lisab ta oma sõnade kinnituseks.

«Vana kooli mees, kes tunneb kella ja mõistab hinnata enda ja teiste aega,» on teda iseloomustanud nooremad kolleegid. Vaimselt ja füüsiliselt heas vormis teadusemees on jätkuvalt avatud ja aktiivne hariduse uurija, osaleb koolitustel ja tegeleb PISA testide ja nende tulemustega seonduva uurimisega.

Vaba aja veedab Jaan Mikk koos perega kodumajas Veerikul, tal on kolm poega ja kaheksa lapselast. Kõige suurema tänu võlgneb Jaan Mikk enda sõnul oma abikaasale, kes on võimaldanud kõigi nende aastate jooksul tal oma uurimistöösse süveneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles