Pildiait ootab kadripäeva fotosid

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mardisandid Suitsupääsupesa lasteaias 2008. aastal.
Mardisandid Suitsupääsupesa lasteaias 2008. aastal. Foto: ERMi fotokogu

Eesti Rahva Muuseum tuletab meelde virtuaalset pildiaita, kuhu kõik inimesed on oodatud saatma pilte, igaüks oma elu vaatenurgast koos täpsustuste ja kirjeldustega.

Peagi asub muuseum ootama fotosid kadripäevast, mis kohe käes – santide kostüümidest ja esinemistest, meelehea andmisest ja muudest kommetest.

Muuseumi töötajad rõhutavad, et alati ei ole foto olulisim osa kunstiline tippkvaliteet, vaid pildile püütud ainukordne hetk.

Lehekülg pildiait.erm.ee on alles suhteliselt uus pildisaatjate keskkond ja statistikat selle kohta on vanemkoguhoidja Ange Vosmani sõnul teha vara. Piltide üleslaadimine on päeviti erinev, see sõltub sellest, kas sel teemal on värskelt ilmunud mõni meeldetuletus või artikkel.

Enim postitusi saavad Ange Vosmani sõnul ikka päevakajalised ja hooajalised teemad, mille puhul inimesed tunnevad isiklikku seost.

«Iga pildi autor näeb oma pildis midagi, mis on temale oluline,» rääkis Ange Vosman. «Muuseumi seisukohast on oluline, et pilt jutustaks loo. Või et oleks kajastatud mõni sündmus või tegevus, olgu siis argine, pidulik või erakordne. See mis täna tundub meile igapäevane, võib olla saja aasta pärast põnev uurimismaterjal.»

Iga pilt, mis postitatakse pildiaita, vaatab üle muuseumitöötajatest komision, kuhu kuuluvad nii fotograafid kui arhivaarid. Ühiselt tehakse valik ka kogude täiendamiseks.

Värskeim teema pildiaidas ongi mardi- ja kadripäev. ERMi fotokogus on sanditamistest pilte vähe. Põhjus võib olla see, et tegemist on pimeda ajaga. Ja seegi, et santide esinemist vaadata, maiustusi jagada ja samal ajal pildistada on üsna keeruline.

Pildiaita aadressil pildiait.erm.ee võib postitada ka vanemaid pilte, peaasi kui postitaja on ise pildi autor, ütles Ange Vosman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles