Tartlased viisid pealinna kunsti

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suuri ja väikseid maale ning teisi kunstiteoseid aitasid Tallinna sõitva masina peale laadida näituse kuraator Peeter Talvistu (vasakult), kunstnik Peeter Krosmann ja Tartu kunstnike liidu galerist Indrek Grigor.
Suuri ja väikseid maale ning teisi kunstiteoseid aitasid Tallinna sõitva masina peale laadida näituse kuraator Peeter Talvistu (vasakult), kunstnik Peeter Krosmann ja Tartu kunstnike liidu galerist Indrek Grigor. Foto: Kalev Saar

Täna kell 11 alustab Tartu kunstimaja eest sõitu Tallinna poole buss kunstnike ja kultuurihuvilistega, kes tahavad osaleda Tallinna kunstihoones kell 17 näituse avamisel. Näitus on erakordne nagu juulikuine lumi.

Väljapaneku «Väljasõit rohelisse. Tartu 1860–2014» teeb tavatuks eelkõige asjaolu, et see pakub tallinlastele nüüd juba rohkem kui kahekümne aasta järel ülevaadet Tartu kunstist.

Tartu kunstnike liidu juhatuse esimehe Markus Toompere teatel seadis Emajõelinna kunstnike teostest valiku koostanud Peeter Talvistu väljapanekusse ka baltisaksa ülikoolilinna ja Pallase.

Tartu ja Tallinn

Tema sõnul peituvad nendes kahes mõistes praeguse enesekehtestamise ja omapära alged, samas sisalduvad seal ka peamised põhjused, miks aegade jooksul on tekkinud mütoloogiline lõhe kahe kultuurikeskuse, Tartu ja Tallinna vahele.

Kuigi suurt osa väljapanekus esindatud kunstnikke saab otseselt Tartuga seostada, on Toompere sõnul paljude puhul selline ühendamine siiski meelevaldne. Tänapäeval on ju inimesed liikuvad: sünnikoht ei muutu, küll aga elukoht.

45 kunstnikku

Näitusel oma töödega osalevaid kunstnikke oli (enne väljapaneku lõplikku kujundamist) 45. Nii näiteks esindab baltisaksa kunstnikke Louis Höflinger ning noorimaid maalijaid alles tänavu Tartu ülikooli lõpetanud Ahto Eller.

Kunstnike tähestikjärjestuses nimekirja alguses on Peeter Allik ja Art Allmägi, lõpus aga Ahti Seppet, Maari Soekov, Ülo Sooster, Imat Suumann, Diana Tamane, Ago Teedema, Enn Tegova, Toomas Thetloff, Anna-Stina Treumund, Nadežda Tšernobai, Alar Tuul ja Jevgeni Zolotko.

Pallaslaste hulgast on väljapanekus esindatud näiteks Valve Janov ja Elmar Kits, nende kõrval ei ole aga unustatud ka tänavakunstnikke, nagu Kairo ning MinaJaLydia.

Näitusega kaasneb trükis, milles kunstnike ja kuraatori kõrval saavad sõna Mehis Heinsaar, Anti Saar ja Jaak Tomberg.

Näitust «Väljasõit rohelisse. Tartu 1860–2014» saab Tallinna kunstihoones (Vabaduse väljak 6) vaadata 4. septembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles