Galeriis säravad nartsissid

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lea Libliku tänavu maalitud nartsissipõld.
Lea Libliku tänavu maalitud nartsissipõld. Foto: Kristjan Teedema

Gildi galeriisse sel nädalal üles seatud näituse kõige eredamal pildil näeb kollaste nartsissidega põldu. Pilt on nii suur ja nii mõjus, et terve tuba oleks nagu lillelõhna täis.

Kui silmad nartsissipõllult lahti rebida, näeb teisigi töid, mis kõik on inspireeritud loodusest. Piltide autor on Tartu kõrgema kunstikooli kasvandik, tartlane Lea Liblik ning väljapanek kannab pealkirja «Läbi (aasta) aegade».

Kunstnik ütles, et kui ta hiljuti hakkas oma maalitud pilte ja veel mõnd varasemate aastate maali üle vaatama, leidis ta, et neist saab kergesti kokku panna terve aasta ehk kõik aastaajad, ning nii ta valiku tegi.

Lea Liblik ongi peamiselt maastike, puude ja lillede maalija. Ta ütles, et tema meelest on looduses kõik olemas: nii värvid kui vormid, nii üldistused kui detailid. Mis nartsissipõldu puutub, siis see ei ole päriselust maha maalitud, see põld eksisteerivat ainult kunstniku peas. Näitusel näeb aga ka Toomemäge, Võrtsjärve ja Emajõge.

Gildi galerii perenaine Rosalie Pedassaar lisas, et Lea Libliku aastaaegade näitus jääb galeriid kaunistama ka selle sünnipäeval ehk 5. juunil, mil koha loomisest  möödub 17 aastat.

Aastad on läinud kiiresti ning Rosalie Pedassaarel on olnud õnne ka kõige raskemad ajad kenasti üle elada.

«Samas ei ole me lihtsalt äri, kust saab pilte osta või neid raamida, oleme ka näitusesaal – Lea Libliku näitus on tänavu juba viies,» rääkis ta ning kinnitas, et ei ole kunagi pettunud, kui sisseastunud inimene ostuhimu ei ilmuta.

Galeriis näeb alati nii uuemat kui vanemat kunsti. On töid aktiivses loomeeas tegijailt, nagu Inge Kudisiim, Pille Tammela, Made Balbat, Jan Tammik ja teised. Ning alati on eksponeeritud vanem kunst, mille seast leiab töid  koguni pallaslastelt, nagu Alfred Kongo, Ülo Teder, Silvia Jõgever ja teised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles