Elektririke nihutas Maarjamõisas operatsioone

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli kliinikum.
Tartu ülikooli kliinikum. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Eilne elektririke, mis jättis Tartus mitu linnaosa vooluta, tabas ka ülikooli kliinikumi. Paarkümmend minutit ära olnud elektrivool tõi muudatuse operatsioonide graafikus.

Elektrikatkestus kestis 20 minutit, ütles kliinikumi avalikkussuhete juht Kristi Tael. Tema sõnul polnud vaja käimasolevaid operatsioone lõpetada. Plaanilises töös esines aga viie kuni viieteistkümne minutilisi seisakuid. Ükski operatsioon Taeli sõnul elektrikatkestuse tõttu ära ei jäänud.

Tartu Postimehega võttis ühendust Endel Kuusik, kes väitis, et tema abikaasal pidi olema teisipäeval plaaniline lõikus, kuid see lükati siiski edasi. «Varustuskindlus võiks olla tagatud selliselt, et operatsioonid jätkuksid plaanipäraselt ja keegi ei saaks arugi, et elekter läheb ära,» leidis Kuusik.

«Patsientide ohutuse tagamiseks on kliinikumis töö korraldatud nii, et kui voolukatkestus kestab üle viie minuti, siis enne täpsemate asjaolude selgumist uusi plaanilisi operatsioone ei alustata,» vastas Tael.

Operatsiooniplokki elektriga varustavad generaatorid käivitusid ka teisipäeval ning tagasid elektri operatsioonitubades. Kliinikumi töökorraldusega on ette nähtud, et tehnikateenistus veendub, kas generaatorid on käivitunud, ning annab sellekohase kinnituse osakondadele. Operatsiooniplokk ei alusta uusi plaanilisi lõikusi enne, kui on saanud tehnikateenistuselt garantii elektrivarustuse tagamise kohta.

Tael viitas veel, et operatsioon ei pruukinud ära jääda mitte üksnes elektrikatkestuse tõttu, vaid võimalusi on teisigi. Näiteks võib plaanitud operatsioon osutuda esialgsest komplitseeritumaks. «Sellises olukorras tehakse operatsioon ära lähtuvalt selle spetsiifikast, kirurgist ning operatsioonitoa võimalustest järgmisel või ülejärgmisel päeval,» rääkis Tael.

Varugeneraator peab vastavalt raviasutuse elektristandardile töötama ühe paagitäie kütusega vähemalt ühe ööpäeva. Paaki on võimalik aga ka täita, täpsustas Tael. Elutegevust tagavatel meditsiiniseadmetel on sisemine, ühetunnise kestusega akutoide.

Kui esialgu ei olnud täpselt selge, miks elekter linnaosades ära läks, siis tänaseks tegi osaühing Elektrilevi probleemse koha kindlaks. Põhjuseks oli suur kaablirike Riia ja Lembitu tänava piirkonnas raudtee ääres, selgitas ettevõtte kommunikatsioonispetsialist Kaarel Kutti. «Lähipäevil tehakse kaabel korda,» kinnitas Kutti. Ta lisas veel, et katkestuse järel taastati kõigi Tartu klientide elektrivarustus teiste kaablite kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles