Roosi tänavast saab ühendustee ERMiga

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roosi tänava uuendus.
Roosi tänava uuendus. Illustratsioon: Graafika: Kaido Linde

Tartu linnavalitsus soovib kujundada Roosi tänava eelkõige jalakäijatele ja jalgratturitele mõeldud pilkupüüdvaks ühendusteeks, mis viib kesklinnast Raadile Eesti Rahva Muuseumi tulevase peahoone juurde.

Tänava uuendamiseks tellitud eskiisprojektis öeldakse, et ERMi uue peahoone asukohta on kauguse pärast palju kritiseeritud, kuid tegelikult asub hoone kesklinnast vähem kui kahe kilomeetri kaugusel. Näiteks Kaarsilla otsast on Muuseumi teeni 1900 meetrit.

Tänava ümberkujundamise eesmärk ongi kesklinna ja Raadi vahemaa kujuteldav lühendamine. Selle näilisel kokkutõmbumisel nihkub muuseum linnale lähemale, muutudes sel viisil kättesaadavamaks, eriti kergliiklejatele. Roosi tänav on kavandatud kergliikleja esimeseks ja autosõitja teiseks valikuks ERMi jõudmisel.

Raadi kultuurilinnak

Peale ERMi kavandatakse Roosi tänava lähedusse teisigi uusi aktiivseid arendusi, mis sisult haakuvad piirkonna temaatikaga.

Raadile tahetakse ehitada filmipaviljon, Waldorfi kooli uus hoone ja vanatehnikakeskus. Kõik need kohad on avaliku või poolavaliku suunitlusega, mistõttu on kvaliteetne ja köitev tänavaruum ka neile oluline.

Tänav on kavandatud nii, et linnast Raadile liikudes jääb vasak pool peamiselt jalakäijate promenaadiks. See on kolm kuni neli meetrit lai, võimaldab mänge-istumist-tegevusi ja on vahelduva pinnakattega. Parem pool on kitsam ja ühesuguse kattega, see võimaldab vajaduse korral liikuda kiiresti ja peatusteta.

Tänav on ristkasutusega, mis tähendab, et jalgratturid sõidavad sõiduteel koos autodega, kuid tohivad sõita ka kõnniteel.

Lisaks on kogu tänava ulatuses kavandatud üheksa miniväljakut. Kõik need on viidud ühte tasapinda. See tähendab, et kui väljak ulatub üle sõidutee, on kogu tee tõstetud jalakäija tasapinda ja liikluse puudumise või ajutise sulgemise korral saab tänavaosa kasutada ühtse ruumina.

Mitmesugused tegevused

Linnaarhitekt Elo Kiiveti hinnangul on eskiisprojekt hästi õnnestunud.

«Just selles mõttes, et põhirõhk on sellel, mida linn on viimasel ajal prioriteediks võtnud – jalakäijate ruum ja kergliiklus. Samuti pole projektis antud kindlaid programme ega tehtud tavapäraseid mänguväljakuid, vaid on pakutud välja eri tegevusi erinevatele huvirühmadele,» selgitas ta.

Praegu on linnal ettevalmistamisel Roosi tänava ümberehituse projekteerimise riigihanke väljakuulutamine lõigul Puiestee tänav – Muuseumi tee ning käesolev eskiisprojekt on tellitava töö üks aluseid.

Eskiisprojekti koostasid OÜ Paik Arhitektid, OÜ TajuRuum ja OÜ Kino maastikuarhitektid. Samuti tuleb projekteerijal arvestada ERMi tellitud tegevuskavaga «Mälumeetrid», mis tegeleb samuti Roosi tänava ümberkujundamisega.

«Praegu räägime ainult Puiestee tänavalt Muuseumi teeni viivast lõigust ehk Roosi tänava ülemisest otsast,» lausus Kiivet. Ta nentis, et selle valmimine on seotud ERMi ehitusega. «Sel aastal projekteeritakse ja järgmisel ehitatakse. Aga ma loodan, et ühel hetkel viiakse Roosi tänava projekt ka täies mahus ellu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles