Jõgeva maksab truudustoetust

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõgeva. Illustreeriv foto.
Jõgeva. Illustreeriv foto. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Märtsi lõpus võttis Jõgeva linnavolikogu vastu määruse, mille alusel makstakse toetust neile kodanikele, kes on seal elanud alates linnaõiguste saamisest 1938. aastal.

Vastavalt uuele korrale makstakse linnakassast kord aastas toetust alates 1938. aasta 1. maist püsivalt linnas elanud kodanikele. Just sel kuupäeval sai Jõgeva alevikust linn.

Toetust arvestatakse linna vanuse järgi ehk üks euro iga aasta eest. Tänavu on toetuse suuruseks seega 76 eurot. Toetus antakse üle sularahas linnapea pidulikul vastuvõtul.

Tulumaksu tasub linn Linnapea Aare Olgo sõnul on omavalitsus kõnealust toetust maksnud tegelikult juba 2002. aastast, kuid nüüd muutis linn lisatoetuse maksmise alused juriidiliselt korrektsemaks.

Et Klubi 38 liikmetele tuleb toetuse maksmist jätkata, otsustas esmalt linnavolikogu rahanduskomisjon, hiljem üksmeelselt ka volikogu liikmed.

Ajal, mil toetus loodi, elas nii elukohatruid inimesi linnas 29. Nüüd on neid 19. Olgo kinnitusel maksab linn toetatavate eest ära ka tulumaksu ehk määratud 76-eurose toetuse saab inimene ka kätte.

Aegade jooksul on tekitanud küsimusi, kas maksta inimestele toetus ka edaspidi välja sularahas või pangaarvele. Vastavalt toetuse saajate soovile on seda seni tehtud ümbrikusse pandud rahaga.

Neile, kes ei saa linnapea vastuvõtule mingil põhjusel tulla, viiakse toetus koju või hoolekandeasutusse.

Unikaalne toetus

Omavalitsused püüavad kasvatada kodanike lojaalsust erinevate lisatoetustega, olgu selleks siis sünnitoetus, kooliminekutoetus või suurte perede toetus. Väiksematel linnadel-valdadel on toetused ka matusteks, transpordiks, laste huviringideks või makstakse lisaraha kodaniku juubeli puhul. Jõgeva on üks väheseid omavalitsusi, kui mitte ainus, mis maksab toetusraha sõltuvalt linna sünnipäevast.

Olgo sõnul on ka varem väljamaksete puhul püütud lähtuda linna vanusest. Nii maksti linna 70-aastaseks saamise puhul igale toetuse saajale välja 700 krooni.

Jõgeva

• Maakonnakeskus Jõgeva sai linnaõigused 1938. aasta 1. mail.

• Linn maksab toetust Klubi 38 liikmetele ehk neile, kes on elanud linnas selle asutamisest saadik.

• 2012. aasta andmetel elas linnas 5597 inimest.

Allikas: Jõgeva linnavalitsus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles