Ihaste laste energia pääseb õue

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile lõuna ajal oli uuel väljakul ronimas-kiikumas vaid kaks poissi.
Eile lõuna ajal oli uuel väljakul ronimas-kiikumas vaid kaks poissi. Foto: Kristjan Teedema

Seda, kui hädasti Ihastesse täna avatavat mänguväljakut vaja oli, nägid kohalikud juba varsti peale ehituse algust – lapsed ei mallanud ära oodata isegi väljaku lõplikku valmimist.


Väljakust umbes viiekümne meetri kaugusel elav kahe lapse isa Kristjan Karis rääkis, et mängijad võtsid uue lõbustuskoha kiirelt omaks ning hakkasid seal käima juba siis, kui teid alles ehitati.

Kuigi atraktsioone on platsi peal üsna vähe, ei kannata lapsed tema sõnul igavuse all, pigem on probleem selles, et rahvast on seal alati rohkelt ja tunglemist palju.

«Neil on seal tegemist küll. Juba see ala on nii suur, neil on võimalik joosta ja rattaga sõita,» arvas Karis.

Vanemad andsid nõu

Enne väljaku ehitust kutsusid linnavalitsuse inimesed Ihastes kokku ka asjast huvitatud lapsevanemad, et kuulda, milliseid ettepanekuid neil on.

Haljastus- ja puhastusteenistuse haljastuse peaspetsialist Inga Kiudorf rääkis, et väga palju vanemad algset projekti muuta ei soovinud. «Ei tahetud käimlat sinna mitte mingil juhul ega vedruloomi, nad leidsid, et see on mõttetu asi, ja asendasime selle karusselliga,» rääkis Kiudorf.

Samuti soovisid vanemad väikestele lastele liumäge ning kõrgemaid ja madalamaid kiikesid.

Ruumi on aga platsi peal veel küllalt, sest mänguväljaku projekt oli tehtud selle mõttega, et edaspidi oleks võimalik sinna veel atraktsioone lisada. Karis arvas, et võiks olla veel midagi turnimiseks, näiteks ämblikuvõrgu moodi ronimisvõrk.

Viimaste aastate lastekaitsepäevadel on linn alati üritanud ühe uue mänguväljaku avada, eelmisel aastal Veeriku ja aasta varem Karlova lastele.

Rahamured

Ihaste jäi aga eelnevatega võrreldes vaeslapse seisusesse, sest rasked ajad kärpisid kõvasti rahasummat, mida linnaisad olid valmis ehitamisele ja atraktsioonidele kulutama. Näiteks Sõbra tänavale tehtud väljaku jaoks oli raha 1,73 miljonit krooni, kuid Ihaste väljak läks maksma veidi üle 600 000 krooni.

Kuna summa oli väike ja selle eest palju põnevat kraami ei saa, algatasid Ihaste elanikud veebruaris ka rahakogumise, et omal jõul väljakut täiustada. Ilmselt aga seetõttu, et paljud korjandusest ei tea, on praeguseks kogunenud vähem kui 3000 krooni.

Täna kell kolm avatakse väikese kontserdiga veel ka teine mänguväljak, botaanikaaias.

Päris uus see ei ole, väljakut ehitati ligi kaks aastat ja lapsed avastasid selle endi jaoks juba eelmisel kevadel.

Mänguväljakud Tartus
• Lisaks linna hooldatavatele mänguväljakutele on Tartus palju ka ühistute hoole all olevaid platse, kuid paljud neist on halvas seisus.
• Kodused lapsed võivad koos vanematega üldjuhul minna ka lasteaedade mänguväljakutele, kuid soovitatav on seda teha siis, kui aialapsed õues ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles