Kunstist räägivad kunstihuvilised

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leena Kazak (vasakult) ja Jelizaveta Voitehhovitš soovisid Emil Bobyrevist ja tema fotodest rääkides olla võimalikult täpsed ning kasutasid seepärast oma ettevalmistatud teksti.
Leena Kazak (vasakult) ja Jelizaveta Voitehhovitš soovisid Emil Bobyrevist ja tema fotodest rääkides olla võimalikult täpsed ning kasutasid seepärast oma ettevalmistatud teksti. Foto: Kristjan Teedema

Tampere maja galerii tähistab 15. aastapäeva. Tampere maja värskeim näitus koosneb Moskvas sündinud ja Soome kolinud fotograafi ja näitleja Emil Bobyrevi piltidest. Need on vaadata ajal, mil selle maja galerii tähistab 15. aastapäeva. Seesama tähtpäev tekitas uue idee.

Tampere maja tegevjuhi Sakari Neuvoneni sõnul sai sel puhul alguse tervelt aastapikkune programm «Kunstist oma sõnadega». «Idee on lihtne: üks kunstihuviline esitleb ühel päeval näitust teistele kunstihuvilistele,» selgitas ta.

Esimene selline väljapaneku tutvustamine oli läinud laupäeval. Näitust esitlema kutsutud Tartu kunstikooli õpilasel Jelizaveta Voitehhovitšil oli appi võetud sõbranna Leena Kazak, kes kasvatab oma loomingulisust Tartu lastekunstikoolis.

«Giidi valikul pole tähtis professionaalsus, vaid huvi kunsti vastu,» märkis Sakari Neuvonen (pildil). «Giidi ülesandeks on tutvuda enne näituse ja kunstnikuga ning rääkida näitusest teistele huvilistele oma sõnadega. Kunstis ei ole absoluutseid tõdesid, iga isiklik süvenenud arusaam on õige.»

Kunstist näitusekülastajatele oma sõnadega kõnelnud neiud kohtusid Bobyreviga tema väljapaneku avamisel 9. jaanuaril ja küsitlesid teda, et hiljem seda kõike teistele kunstihuvilistele edasi anda.

Väga huvitav kogemus

Nüüd omamoodi giidiks olemist nimetas Voitehhovitš, kes on galeriist vaid kaks aastat vanem, väga huvitavaks kogemuseks.

Näitusekülastajad said Tampere maja galeriis kahelt neiult teada, et Bobyrevi lemmikaastaaeg on sügis ja et talle meeldib päikesetõusu aeg.

«Ta teeb oma maastikuvaated just sel ajal,» rääkis Voitehhovitš. «Sageli pildistab ta koos abikaasaga looduses puhates, kiirustamata, pildistatava kohaga harjudes ja seda tunnetades.»

Tampere maja galerii näituse fotod on õrnad ja ilusad. Fotograaf on näinud Tampere piirkonda värske pilguga. Piltidel on nii sealsed ilusad loodusvaated kui ka linnamaastikud.

Emil Bobyrev on sündinud Moskvas. Ta on õppinud Peterburis näitlejaks ja töötanud Petroskoi soome teatris. Ta on elanud Krimmi poolsaarel ja lõpuks leidnud tee Tamperesse. Praegu töötab ta vabakutselise fotograafina ja on teinud koostööd muu hulgas Aamulehtiga.

Tampere maja galerii Tartus (Jaani 4) avati 1999. aastal. Vaatajad pääsevad väljapanekuid uudistama tasuta. Näituste tegijatelt galerii kasutamise eest rendiraha ei küsita, küll aga palub Tampere maja ühe teose oma kunstikogusse.

15 aastaga 205 näitust

15 aasta jooksul on Tampere majas Sakari Neuvoneni andmeil korraldatud 205 näitust ja kunstikogus on üle 140 teose.

Aastate jooksul on galeriis esinenud nii Eesti kui ka Soome kunstnikke. Neuvoneni loetelu alguses on Anton Aunma, Ivar Põllu, Külli Suitso, Imme Viidalepp, Ilmar Kruusamäe, Eino Tali, kunstigrupp NonGrata, Bruno Vesterberg, Mai Toom, Endel Taniloo ja Leho Rubis.

Loetelu lõppu lisas Tampere maja tegevjuht Lauri Kulpsoo, Kalli Kalde, Kaili-Angela Konno, Erki Meistri, Rauli Võsandi, Rita Raave, Evelyn Ree-mani, Pille Johansoni, Liisi Lees-Leesmaa, Okeiko, Billeneeve, Pusa, Andrus Kasemaa, Andrus Raagi, Maari Soekovi, Eva Jakovitsi ja Epp Margna.

Emil Bobyrevi näitust saab vaadata 2. veebruarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles