Krooks saab naabriks Punase Ronga

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue õllebaari omanik Ragnar Vahemets lubas esialgu ise leti taha asuda, sest väikeettevõtjana muudmoodi ei saagi.
Uue õllebaari omanik Ragnar Vahemets lubas esialgu ise leti taha asuda, sest väikeettevõtjana muudmoodi ei saagi. Foto: Kristjan Teedema

Tartus Baeri tänava alguses asuvas punastest telliskividest majas endise lillepoe ruumides avatakse järgmisel nädalal gurmeeõlle mikrobaar Punane Ronk.

Baaripukkidega mikrobaar mahutab umbes 15 inimest ning pakub klientidele 50–60 õllemarki. «Tavalises baaris on enamasti lihtne lager-tüüpi õlu, aga siin on sortiment suurem. Eesmärk ongi pakkuda laiemat maitsete valikut ning tutvustada inimestele ka midagi muud,» selgitas uue õllebaari omanik Ragnar Vahemets oma äriideed.

Tema sõnul saavad baaris olema kõik põhilised õllesordid. «Sakut ja A. Le Coq’i ei tule, aga Eesti õlled on esindatud küll. Just väiksemad pruulikojad. Neid tekib järjest juurde ja siin olekski koht, kus nende tooteid saab maitsta,» sõnas Vahemets.    

Pakutava hulgas on ka väike valik siidrit ja veini ning mõni kangem naps. «Kahjuks kööki siia ei mahu, aga mõned õlle kõrvale sobivad suupisted tulevad küll,» sõnas paar aastat tagasi Eesti lennuakadeemia lõpetanud Vahemets.

Tark lind

«Lennundus huvitab mind väga, aga soov ise midagi teha sai seekord võitu,» sõnas ettevõtja. Ta märkis, et ka baari nime valikul oli lennundusel oma roll. «Punane on sellepärast, et kogu see maja on punane. Ronk on aga graatsiline ja tark lind ning võiks anda sellele kohale lennuka olemise.»

Mikrobaari idee sai Vahemets paar aastat tagasi Hollandist, kuid mõiste ise on pärit Inglismaalt. «Selle sajandi alguses muudeti seal natukene seadust ja tekkima said hakata pisikesed baarid. Neis pole muusikat, pole vaadiõlut ning keskkond on orienteeritud suhtlemisele,» rääkis Vahemets.

Tartus avatav mikrobaar on kohandatud Eesti oludele. «Muusika on ja mõnda vaadiõlut saab ka, aga eeskuju on meil olemas. Alati ei pea olema suur baar, sest tihedalt üksteise kõrval olles suhtlevad inimesed palju rohkem,» arvas baariomanik. Ta lubas esialgu ise leti taha asuda.

Vaiksem koht

Tulevikus on baar avatud kolmapäevast laupäevani ning ootab kundesid pärast tööpäeva. Põhiliste klintidena näeb Vahemets tudengeid ning viisakamat seltskonda. «Siit saab pintsakus läbi astuda, ja kuna kõrval on Krooks, siis satub ehk ka sealt mõni klient siia,» pakkus Vahemets. Ta ei muretsenud väga kesklinnast kõrvale jääva asukoha pärast.

«Rüütli tänav ongi juba natukene üleküllastunud. Minu mõte oligi teha baar sinna, kus on veidi vaiksem,» lausus Vahemets.

Oktoobris Rüütli tänavas J. R. Schrammi õllebaari avanud Üllar Kaljurand ütles, et nende koht on hästi vastu võetud ja uued tulijad on teretulnud.

«Õllekultuur tõstab üha rohkem pead ja aina huvitavamaid õllesid satub Eestisse. Mida rohkem häid õllekultuuri arendajaid on, seda parem kõigile,» arvas Kaljurand. Uuele tulijale soovis ta edu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles