Tervishoiukool toetab laadaga varjupaiku

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu tervishoiukõrgkooli haridustehnoloog Anne Rosenberg (vasakul) ja ämmaemandaks õppiv Gerda Jürimäe on vabal ajal usinad käsitöömeistrid. Lapitekk, millel nad istuvad, on kutsehariduse õppekava juhi Tiina Uusma kätetöö.
Tartu tervishoiukõrgkooli haridustehnoloog Anne Rosenberg (vasakul) ja ämmaemandaks õppiv Gerda Jürimäe on vabal ajal usinad käsitöömeistrid. Lapitekk, millel nad istuvad, on kutsehariduse õppekava juhi Tiina Uusma kätetöö. Foto: Kristjan Teedema

Tartu tervishoiukõrgkooli õppejõudude, üliõpilaste ja vilistlaste hulgas on palju suurepäraseid käsitöömeistreid, kelle valmistatud ehteid, kudumeid ja muid esemeid on täna kõigil võimalus näha ja osta.

Üks osa selle jõululaada tulust läheb heategevuseks, kogutud raha eest ostetakse Tartu linna kahele varjupaigale ja ühele turvakeskusele toiduaineid.

Haridustehnoloog Anne Rosenberg, kes korraldab kõrgkoolis e-õpet, klõbistab päev läbi arvutiklahvidel ning kui koju jõuab, siis enam arvutiekraanile vaadata ei taha. Laotab hoopis kõik oma värvilised lõngad diivanile laiali, võtab vardad või heegelnõela kätte ning kas uus barett, tutiga müts või mõni edev peaehe saabki ta näppude vahel alguse.

Kõrvadesse südamed

Esimest aastat ämmaemandaks õppiv Gerda Jürimäe valmistab pärast koolipäeva ehteid. Selleks laadaks on ta kokku pannud kaheksa paari tervishoiukõrgkooli logoga kõrvaehteid.

Kooli logo kujutab punast südant ja selle on Gerda maalinud punase ja valge värviga polümeersaviplaadikesele, mille saab kõrva riputada.

«Need südamed näevad väga piparkookide moodi välja,» ütles ta ise ning lisas, et loomulikult toob ta kaasa muudki: käevõrusid ja keesid, osa on kokku pandud helmestest, osa kaunistatud tikanditega. Gerda Jürimäe on Põltsamaalt pärit ja ütleb, et ka tema ema on suur käsitööhuviline ning oma ema kootud sokid toob ta Põltsamaalt samuti laadale.

Tervishoiukõrgkool korraldas päris esimese heategevussündmuse 2009. aastal. Siis koguti annetusi kodutute loomade heaks. 2010. aastal astuti samm edasi ja korraldati heategevuslaat. Kogutud raha otsustati siis suunata inimeste aitamiseks.

Seejärel saabus aeg, mil kool kolis vanast majast uude ja laat jäi mõneks ajaks tähelepanu alt välja. Tänavu tuli heategeva laada mõte esimesena uuesti pähe haridustehnoloog Anne Rosenbergil, selsamal naisel, kes kodus mütse koob. Teda toetas kutsehariduse õppekava juht Tiina Uusma, kelle puhul on ilmsiks tulnud, et ta on suurepärane lapitekimeister.

Kui tervishoiukõrgkooli turundusspetsialist Ruth Pihle eile õhtul oma paberid üle vaatas, leidis ta müüjate reas kuusteist nime. Lisaks kudumite ja ehete pakkujaile on nende seas hoidiste, kookide ja taimeteede, aga ka õunte ja glögi pakkujaid. Üles seatakse veel käsitöönäitus, kus on keskel kohal needsamad Tiina Uusma lapitekid.

Kümme või enam protsenti

Turundusspetsialist Ruth Pihle sõnul on plaan järgmine. Heategevuseks läheb igalt müüjalt küsitud üheeurone müügilauamaks ning vähemalt 10 protsenti müügitulust. Paljud kauplejad on juba ette öelnud, et nad annavad tulust ära palju enam kui 10 protsenti ja jätavad endale vaid niipalju, mis katab materjali kulu.

Täna on tervishoiukõrgkooli üles seatud ka korjanduskarp, nii saavad annetada ostjad ja need, kel pole mahti laadale minna. Ruth Pihle ütles veel, et kogutud raha ei jaga nad niisama laiali, vaid ostavad selle eest toiduaineid, mis toimetatakse edasi ema ja lapse varjupaigale, laste turvakeskusele ning kodutute varjupaigale. Nii võivad annetada soovijad ja ostjad raha asemel tuua tervishoiukõrgkooli ka näiteks kuivaineid, toiduõli või hoidiseid.

Kuna kell 16–19 leiab tervishoiukõrgkoolis aset tervislik neljapäev, siis on sellelegi sündmusele tulijail võimalik laadalt läbi põigata.

Hea jõululaat

• Tartu tervishoiukõrgkoolis täna kell 12–18.

• Tulu läheb ema ja lapse varjupaigale, laste turvakeskusele ja kodutute varjupaigale toiduainete ostmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles