Suhtedraama laval mõjub teraapiana

Jüri Kaldmaa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erlend Kollom (paremalt), Kristiina Metsanurk, Ursula Noor ja Veiko Saago mängivad Maimu Bergi kirjutatud ja Raivo Adlase lavastatud «Vene ruletis».
Erlend Kollom (paremalt), Kristiina Metsanurk, Ursula Noor ja Veiko Saago mängivad Maimu Bergi kirjutatud ja Raivo Adlase lavastatud «Vene ruletis». Foto: Lauri Kulpsoo

Näitekirjanik Maimu Berg on õnneseen. Selle seisundi tagab talle näitejuht Raivo Adlas, kes lavastas Vilde Teatri trupiga järjestikku kaks tema näidendit: «Euroopasse! Euroopasse!» ja «Vene rulett».


«Euroopasse! Euroopasse!» mängitakse Staadioni 48 ja «Vene rulett» on vaatajate ees Athena keskuse pööningusaalis.

Kui korraga käivad kahe lavastuse proovid, domineerib üldjuhul esimesena esietenduv «Euroopasse! Euroopasse!». Kuid kahe elujõulise lapsukese samaaegne sünnitamine pole siiski võimatu. Eeskätt tänu «Vene ruleti» hakkajale ja tublile trupile.

Mürk pokaalides

Sisu ei taha ja puänti ei tohi reeta. Kriminaalne suhtedraama, padruni ning trumli asemel mürk šampanjapokaalides ja (armukese) genitaalherpes on piisavad märksõnad.

Mulle mõjub «Vene rulett» kosutavalt, toimib teraapiliselt. Mu huulilt vallandub kergendusohe – uh, jumalale tänu, et see kõik on möödas. Olen kooselupõrgust eluga pääsenud ja tagasi ei ihka. Kuid põrgus jätkajatel oleks ehk «Vene ruleti» kaudu tervendav peeglisse vaadata. Kas tuleb tuttav ette?

Maimu Bergi peategelastele – keskealisele abielupaarile – jääb üle vaid sügavalt kaasa tunda. Seevastu Raivo Adlase näitlejate üle on põhjust rõõmustada.

Väga hea osa teeb Ursula Noor (Tibi). Tema roll on täistabamus – stiilipuhas beib, tšikk ja mimm, viimsegi sisemise («punane monoloog») ja välise (punased kunstküüned!) nüansini paigas. Tibi osatäitmine on pärl Noorel paar viimast aastat kehastatud neiukeste ja noorte naiste seas. Ursula Noor on ka lavastuse kunstnik ja plakati autor.

Karm duett-duell

Uut taset näitavad Vilde Teatri kandvad jõud Kristiina Metsanurk (Naine) ja Erlend Kollom (Mees), kelle õlgadel lasub suurim koormus – nad viibivad kogu aeg laval.

Nende duett-duell on karm, kuid laitmatult mängitud. Ega Kollom asjata saanud viimasel harrastusteatrite riigifestivalil «Kirsiaia» Lopahhini eest näitlejaauhinda. Mehe rolliga astub Kollom astmekese kõrgemale. Metsanurga arengukaar «Tagahoovi» Tatjanast (2004) «Vene ruleti» heitliku ja salakavala klimakteeriumieelikuni väärib imetlust.

Väiksema näitlejakogemusega Veiko Saago loob nauditava saarekeelse(!) Poeedi rolli. Kaspar Sulbi (Mati) ja Ave Tõnissaare (Reet) hädavajalikud sutsud sulanduvad hästi tervikusse. Kirsiks koogi peale asetub Romero Tamre (Kelner). Väike osa, kuid huvitav näitleja.

Taas kord tuleb üle korrata – kes arvab, et harrastusnäitlejad kujutavad endast küündimatuid taidlejaid ja et Vanemuise profid toodavad suurt kunsti, võib eksida. Võimalik on ka vastupidine olukord. Igal juhul on Vilde Teater end mõlema Maimu Bergi näidendi lavastusega jõuliselt kehtestanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles