Urmas Kruuse: muutume kultuursemaks

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
URMAS KRUUSE
URMAS KRUUSE Foto: Valimised

«Me pöörame selgelt senisest rohkem tähelepanu kodanikuühiskonnale ja demokraatiale,» ütles Reformierakonna Tartu piirkonna esimees Urmas Kruuse. «Mind rõõmustas, et me vaidlesime palju kultuuri üle. Euroopa kultuuripealinnaks pürgimine aastal 2024 annab teadmise, kuidas kultuuri edendada.»

Kas aga see pürgimus leiab kajastust ka lähemate aastate linnaeelarvetes? Kruuse vastas, et järgmisel aastal algab kultuurilinnaku kavandamine Raadile ja see peaks ära näitama, millised üksused peaksid sellesse linnakusse kuuluma.

Üks uudne mõte koalitsioonilepingus on ehitada Annelinna kultuurimaja. «See on osa erinevate kontseptsioonide kogumist,» väitis Kruuse. «Kui ehitame Anne noortekeskuse, siis vaatame kultuuri ning noorte ja vanade koostööd laiemalt. Me ei ole Anne noortekeskuse projekti lõpetanud. Oleme edasi lükanud.»

Koalitsioonilepingus on Sõpruse, Võidu ja Kaarsilla remondi jätkamise punkt, kuid Võidu silla remonti ei ole linn veel alustanudki. Samas ei väideta, et sillad tehakse korda. «Jutt on sellest, et ka olemasolevad sillad vajavad remonti ja hoidmist, mitte viimase piirini laskmist. Selge, et kui me järgmisel neljal aastal remonti ei tee, lükkuks kordasaamine mitmekümne aasta tagusesse aega,» ütles Kruuse.

Koalitsioonilepingus pööratakse palju tähelepanu transpordiküsimustele, sealhulgas rongiliikluse tihendamisele, mis küll ei ole linna juhtida. Küll on linnal võimalik panna lepingus lubatud jaamaekspress vaksali ja kesklinna vahet sõitma. Kas juba uuel aastal?

Kruuse ütles, et ühendus raudteejaamaga tuleb üle vaadata siis, kui Tallinna-Tartu rongid hakkavad käima kahe tunni tagant.

Kuigi Kruuse mäletamist mööda kõneldi lasteaiajärjekordade kaotamisest aastaks 2017, lepingusse seda aastaarvu sisse ei jäänud. Kruuse ütles, et hoiuvõimalus peab olema tagatud kõigile lastele. Lootus on, et riik toetab uute lasteaiakohtade loomist, aga jätkub ka eralasteaedade ja -hoidude toetamine.

Uus koalitsioon lubab hoida teenused kodu lähedal, et vähendada liikumisvajaduse suurenemist. Kruuse märkis, et see saab tähendada päevakeskusi, raamatukogusid, lasteaedu ja põhikoole, kuid linn ei hakka kindlasti ise poode rajama ja arstiabi on seotud ikkagi perearstikeskustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles