Tartu Poistekoor viib vabariigi juubelile pühendatud teose Poola

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helilooja Urmas Sisask, kelle Eesti Vabariiigi juubelile pühendatud Missa nr. 5 «Chateau Rocher» kõlab kolmes Poola kirikus.
Helilooja Urmas Sisask, kelle Eesti Vabariiigi juubelile pühendatud Missa nr. 5 «Chateau Rocher» kõlab kolmes Poola kirikus. Foto: Peeter Langovits

Eesti Vabariigi 90. aastapäeva juubeliüritustest saavad osa ka Poola koorimuusikasõbrad, sest 11. oktoobri varahommikul alustab Tartu poistekoor kontserdireisi, mis viib nad esinema Poznani, Krakowi ja Varssavi tuntud kontserdipaikadesse.

Poolas tuleb ettekandele Urmas Sisaski  Missa nr. 5 «Chateau Rocher» ja Lepo Sumera «Musica profana».



Missa on kirjutatud Eesti Vabariigi 90. juubeli auks pühendusega Eesti rahvale. Tartu poistekoori peadirigendi Undel Koka kinnitusel on teos kirjutatud eriliselt, pidades silmas solisti Taniel Kirikali vokaalseid võimeid, sest ta laulab teose jooksul nii baritoni kui kontratenori partiid.



Poola saabub Eestist kokku 130 muusikut. Lisaks Tartu poistekoori orkestrile Collegium Consonante ning solistile Taniel Kirikalile sõidab Poola Püha Miikaeli poistekoor Tallinnast.



Sisaski Missa nr. 5 kannab alapealkirja «Chateau Rocher» Einar Laigna-Mühlenbachi samanimelise luuletuse järgi, mida teoses kasutatakse lisaks ladinakeelsele liturgilisele tekstile.



Kava algab Lepo Sumera «Musica profanaga», mis sobib suurepäraselt oma karguses kiriku akustikaga. Poola publikul on võimalus Eesti muusikalist kingitust kuulata 12. oktoobril Poznani Kõigi Pühakute kirikus, 13. oktoobril Krakowi Püha Katariina kirikus ja 14. oktoobril Varssavi Evangeelses Augsburgi püha kolmainsuse kirikus.



Eesti publiku ees on missat seni ette kantud kahel korral Tallinna Jaani kirikus, Estonia kontserdisaalis, Tartu Jaani kirikus, Haapsalu Toomkirikus. Tänavused Sisaski missakontserdid lõppevad pidulikult jõulukontserdisarja «Hingemuusikaga jõuluaega» raames 6. detsembril Tartu Jaani kirikus ja 7. detsembril Tallinna Jaani kirikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles