Legorobotid aitasid päästa loodust

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmalt tõukab robot jääkaru põhjapoolusele, seejärel viib pingviini lõunapoolusele, siis lülitab sisse tuuleveski, korjab kokku laokile jäänud prügi ning kustutab majas põlema ununenud tuled. Selliseid roboteid ehitasid eile Kivilinna gümnaasiumisse robootikavõistlusele tulnud noored (esiplaanil Karl Kirsimäe).
Esmalt tõukab robot jääkaru põhjapoolusele, seejärel viib pingviini lõunapoolusele, siis lülitab sisse tuuleveski, korjab kokku laokile jäänud prügi ning kustutab majas põlema ununenud tuled. Selliseid roboteid ehitasid eile Kivilinna gümnaasiumisse robootikavõistlusele tulnud noored (esiplaanil Karl Kirsimäe). Foto: Sille Annuk

Eile tõestasid Lõuna-Eesti poisid, et päevaga on võimalik ehitada robot, mis viib jääkarud põhjapoolusele ja pingviinid lõunapoolusele, korjab kokku prügi, paneb käima tuuleveski ning kustutab majas üleliigsed tuled.



Eile ja täna on Tartu Kivilinna gümnaasiumis käimas tehnoloogiapäevad, mille raames ehitavad põhikooli õpilased roboteid ja insenertehniliselt vastupidavaid sildu. Eilse päeva jooksul panid õpilased Lego Mind-stormi osadest kokku üle kümne roboti.

Intelligentne WC-robot


Lego Mindstorm võimaldab osadest kokku panna roboti ning programmeerida see erinevaid ülesandeid täitma. Nii saab näiteks teha roboti, mis oskab iseseisvalt WCs vett tõmmata, majas lampe süüdata või kodutehnikat sisse lülitada. Tehnoloogiapäevade võistlusel pidid osalejad roboti panema loodust päästma.

Teist aastat võitlusel osalev Kivilinna gümnaasiumi üheksandik Karl Kirsimäe tõi osalemise põhjuseks lihtsalt põnevuse. Eelmisel aastal pidi poiss panema värvitundliku roboti liikuma joonte vahel. Tänavust võistlust hindas Kirsimäe vaheldusrikkamaks.

Robootikavõistlusele olid tulnud ainult poisid, sillaehitusest aga võttis osa ka kaks tüdrukut. Kivilinna gümnaasiumi infojuht ja elektroonika ning robootika õpetaja Sven Hend­­rikson sõnas, et tegelikult oleks tüdrukutel ülesande edukaks lahendamiseks palju enam võimalusi, kuna neiud mõtlevad loovamalt.

4000 krooni maksvaid Legoroboti komplekte kasutab õpetaja ka robootikaringis õpilastele juhendamisel. Mitmed eile roboteid ehitama tulnud õpilased polnud varem selliseid  näinudki.

Mehikoorma põhikooli poisid Mart Pae ja Kaido Sepping tutvusid Legorobotiga alles võistluspäeva hommikul, ja juba neli tundi hiljem olid noormehed jõudnud robotile selgeks õpetada pingviini ja jääkaru transpordi.

Lihtne programmeerimine


Kõige keerulisem oli ära mõõta, kui kiiresti, mis nurga all ja kui kaugele peab robot liikuma. Seejärel tuli programmeerimine, kus tuli sisestada vahemaad ja ajad arvutiprogrammi, mis robotit juhib.

Hendrikson kinnitas, et tegelikult on programmeerimine nii lihtne ja huvitav, et tema 5. klassi õpilased suudavad roboteid juba päris keerulisi asju tegema panna.

Tehnoloogiapäevade teises osas, sillaehituses, tegid õpilased puitliistudest, puutikkudest, traadist ja muust seesugusest kandvaid sildu.

Tehnoloogiapäevad
• 26.-27. oktoobril Tallinna reaalkoolis, Tartu Kivilinna gümnaasiumis ja Pärnu ühisgümnaasiumis.
• Tehnoloogiapäevad toimuvad teist aastat, sügisesel ja kevadisel koolivaheajal.
• Lisainfo: www.real.edu.ee/tehnoloogia

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles