Linna eelarve kahaneb

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Tartu linna värske eelarveprognoos aastani 2013 ennutsab, et linna eelarve mahuks kujuneb tuleval aastal 1,52 miljardit krooni, 2011. aastal 1,54 ja 2012. aastal 1,58 miljardit. Läinud aasta 1,81 miljardini ei jõua eelarvemaht ka mitte aastaks 2013.


Prognoos arvestab keskmise brutopalga enam kui 5-protsendilise langusega sel ja tuleval aastal, kerge tõusuga alates 2011. aastast. Samal ajal langeb ka tööhõive. Mille tulemusel omavalitsuse tuludest lõviosa andva füüsilise isiku tulumaksu laekumine sel ja tuleval aastal kahaneb.



Autorid ütlevad, et eelneval kuuel aastal läks investeeringuteks 21,2 protsenti linna kuludest, mullu isegi 27,4, kuid sellist osakaalu ei õnnestu enam hoida ja investeeringuteks on tänavu 34,8 protsenti vähem kui mullu ja tuleval aastal veel 15,6 protsenti vähem kui tänavu, väike langus järgneb veel kahel aastal.



Nii jääb investeeringute osakaal kõigist kuludest pidama 16-17 protsendi kanti, olles umbes 250 miljonit krooni aastas. Mullu 463,8 miljonit krooni.



Autorid osutavad, et võlakoormus oli 2008. aasta seisuga 51% eelarvest, mis viitab võimalikele raskustele lähitulevikus investeeringute tegemisel. Eriti käib see suurprojektide omafinantseerimise kohta nagu ringtee silla ehituse rahastamisel, milleks ainult linnaeelarve rahast ei piisa. Muu hulgas on kirjas, et laenukoormuse pidev kasvatamine toob kaasa olukorra, kus intressid kasvavad kiiremini kui linna laenuvõime, laenude keskmine intress on 4 protsenti.



Prognoosi koostanud Tartu linnavalitsuse rahandusosakonna peaanalüütikud Indrek Kuusk ja Lauri Kikerpill näevad ette laenukoormuse kahandamise järgnevatel aastatel umbes 75 miljoni krooni võrra, sest vajadus laenukoormuse vähendamise järele on ilmne. (TPM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles