Riho Illak: Balti liiga kolmas koht kompenseeris kõik

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riho Illak
Riho Illak Foto: TPM

«Õnneks või kahjuks on see minu viimane hooaeg Rocki eesotsas,» ütles üheksa hooaega Tartu meeskonna vedur olnud Riho Illak.




Rocki meeskonnaga on Illak sel hooajal kokkuvõttes rahul.



«Kui aga kohati sappi üles näidata, siis mind huvitaks väga, et Eesti korvpallikohtunike ühendus annaks teada, miks nad sel hooajal Eesti korvpalli taandarengusse vilistasid – ootaks selgitust kohtunikutöö ääretult sihitu ja ebaühtlase taseme kohta. Ja ootaks ka rohkemat analüüsi ning tagasisidet võistkondadesse,» märkis ta.



Illak on enda sõnul täiesti nõus Õhtulehes ilmunud Rocki kunagise leedukast treeneri Algyrdas Brazyse kriitikaga Eesti kohtunike töö üle: «Brazys on kaks aastat Eestist eemal olnud ja nüüd ei suutnud ära imestada: mis teil siin lahti on?»



Vandenõuteooriad


«Korvpall on ümarik,» filosofeeris Illak, «aga  see ebaõiglus, mida Rocki mehed pidid mõneski otsustavas mängus kohtunike poolt platsil taluma, mõjub paratamatult motivatsioonile, meeskonna psühholoogiale.»



«Esmaspäeval oli seda meeste mängust ka näha. Kuuendas mängus võis täheldada  algul mõistetamatust ja edasi natuke jõuetust arusaamises kohtunike tööst. Mehed ei osanud ja ei teadnud enam, mida nad väljakul tegema peavad,» kirjeldas Illak.



«Mis siis imestada, et vandenõuteooriad on ridamisi  kiired tulema,» vihjas ta ajakirjanduses ilmunud spekulatsioonidele, justkui oleks korvpalliringkondade kõrgemates sfäärides otsustatud tiitel kohtunike abiga Kalevile mängida, vältimaks Tallinna klubi tegevuse lõppemist.



«Ma pole vandenõuteooriate toetaja ega kiirusta kunagi neid uskuma, kuid keegi ei ole suutnud ka isegi formaalselt selgitada, miks on Kalev kahe aasta  jooksul riigilt tunduvalt suuremat rahalist toetust saanud (9 mln kr) kui Rock (1,5 mln kr)!?» on Illak nördinud.



Rockil rohkem punkte


Illak toonitas, et ta ei ole kibestunud. Viimaselt mängult Tartu poole sõites analüüsis ta enda sõnul kõike rahulikult ja tema kriitikanooled ei ole pisimalgi määral suunatud Kalev/Cramo treenerite ja mängijate suunas.



«Kalev tegi  sama hea hooaja nagu meiegi ja mõlemad võistkonnad andsid endast parima ning rõõmustasid kogu hooaja vältel oma toetajaid, publikut ja fänne täiega. Kolleeg Valdmannile minu poolt tugev käepigistus – see hobi on ikka «hullude» hobi, mida tippkorvpallisatsi vedaja teeb,» sõnas ta.



«Rock tegi hooajal  head tööd,» rõhutas Illak. «See ei ole ainult minu arvamus.


Kahtlemata poleks millestki praegu rääkida, kui samaväärset korvpallielamust poleks pakkunud ka kalevlased. Kahe võrdse alaline rivaliteet loob korvpallisõpradele vajaliku pinge ning vallandab adrenaliini.»



«Rock on Eesti parim korvpallimeeskond, hoolimata sellest, et Kalev meistriks tuli,» on Illak kindel. «Ma ei ole kokku löönud, kui suur oli summa summarum finaalturniiri skoor (425:423 Rockile – toim.).»



«Ja olen nõus Tanoka Bear-diga – Visnapuu on hea peatreener,» kiitis Illak poole hooaja pealt Rocki etteotsa asunud Indrek Visnapuud. «Ta tuli mängu Rocki jaoks raskel ajal ja praktiliselt tunni aja jooksul – see tuli talle ootamatult, ilma et ta oleks saanud selleks mõtlemisaega või ettevalmistusi teha.»



Illaku hinnangul tegi Visnapuu märkimisväärse debüüdi, mis edasises töös annab talle uut motivatsiooni arenemiseks.



Olgugi et hooaja algus seatud eesmärkidest – karikavõit, Euroliigas ja BBL-is nelja hulka jõudmine ja Eesti meistri tiitli kaitsmine – jäi osa täitmata, kompenseerib Illaku sõnul Balti liiga ajalooline kolmas koht kõik.



«Sellised kohtumised ja meeskonnad, mängu ilu, mida finaalturniir Tartus publikule pakkus – see oli super,» hindas ta.





Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles