Tammeka peatreener: vajame väravaid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uwe Erkenbrecher
Uwe Erkenbrecher Foto: Margus Ansu

Jaanuari alguses Tartu JK Tammeka peatreeneriks värvatud sakslane Uwe Erken­brecher tunneb end ülikoolilinnas juba koduselt, kuid leiab, et siinsel professionaalsel jalgpallil on veel arenguruumi.

Et homme on Tammeka hooaja esimene kodumäng Nõmme JK Kaljuga, uuris Tartu Postimees, kuidas on läinud meeskonna ettevalmistus ja hooaja algus ning mida sakslane olukorrast arvab.

Kuidas meeskonna arenguruumi mõista?

Võrreldes Tallinna suurte klubidega oleme maha jäänud. Meil pole korralikku kunstmuruväljakut ega sisetreeningu võimalusi, et talvel harjutada. See teeb meeskonna arenemise novembri lõpust märtsini väga keeruliseks. Et professionaalsus järgmise kolme kuni viie aastaga paraneks, peame parandama igasuguseid pisiasju mitmes vallas.

Millised on probleemid lisaks tingimustele?

Päriselt hea jalgpalli mängimiseks vajame rohkem sponsoreid ja toetust. Me teeme praegu tööd, treenime seitse korda nädalas ja mängijad peavad seega olema väga professionaalsed, kuid teisalt peab igaüks muretsema oma elutingimuste pärast. Meil on neil teemadel palju arutelusid olnud noortetreenerite ja klubi juhtkonnaga ning ma väga loodan, et suudame olukorda kuidagi parandada.

Näha on olnud tendentsi, et kui Tammekast sirgub andekas noormängija, siis ostetakse ta varsti Tallinna.

Jah, see on probleem. Ma teen tihedat koostööd oma Saksa tuttavatega ja ideaalis tahaksin, et paari aasta pärast jõuaks mõni noor Euroopa jalgpalli. Ma ei mõtle Skandinaaviat ega Tallinna klubisid, vaid tõelist Euroopa jalgpalli. Selle nimel ma töötan, sest näen talente. Lihtsalt minna Tallinna paariks aastaks mängima ... see ei peaks olema meie talentide tulevik, nad on paremad. Nii suur vahe Tartu ja Tallinna vahel ikkagi ei ole.

Hooaeg algas juba märtsis, kuid Tammeka esimene kodumäng on alles sel reedel. Kuidas see mõjub?

Väga halvasti, sest neli nädalat ei olnud meil võistlusmänge ja nüüd mais on kuus või seitse mängu, peame kogu aeg keskenduma taastumisele.

Teil on seni üks võit, üks viik ja kolm kaotust. Mida arvata?

Tabeliseis mind ei rahulda, meil on viie mängu peale neli punkti, aga rohkem on vaja. Eilne (esmaspäevane – toim) teine poolaeg Nõmme Kalju vastu oli võib-olla meie selle hooaja parim. Paranesime eelmise mänguga võrreldes kõigis mänguelementides, kuid kindlust ja eneseusku on rohkem vaja.

0:2 on hoopis parem kui 1:5. Kas reedel võidate?

Siis on jälle teine olukord. Hooaja esimesel kodumängul on kõigil motivatsioon kindlasti suur, kuid samas on pinge peal ja see toob ka närvitsemise. Ma usun, et peame tegema eilsega (esmaspäevasega – toim) sarnase etteaste, siis on uus võimalus võtta üks punkt või isegi võita.

Kes on selle hooaja võtmemängijad?

Siim Tenno teeb head tööd, võidab palju üks-ühele-võitlusi, aga ta võiks väravale veidi ohtlikum olla. Ees on meil probleem, sest lööme liiga vähe väravaid. Kristjan Tiirik tuli peale kaht aastat mängijana tagasi, tehniliselt suurepärane mängija, aga tal on veidi aega vaja, et liigaga uuesti kohaneda. Häid mängijaid on veel, aga et minu meeskonnas võtmemängija olla, peab palju tööd tegema.

Olete nüüdseks siin olnud neli kuud. Millistes elementides on enim arengut näha?

Arengut on näha absoluutselt kõiges – mängu lugemisest kuni meeskonnavaimuni, aga ma igatsen õigeid otsuseid otsustavatel hetkedel. Meeskond on nüüd komplekteeritud ja minu filosoofiaga tuttav, me oleme teel, kuid mitte üheski elemendis veel ideaalsed.

Mis edasi?

Järgmisena peame rohkem väravaid saama, sest ilma skoorita mänge ei võida. Järgmised neli kuni kuus nädalat on otsustava tähtsusega. Ma usun, et arenguhüpe on võimalik, kuid see eeldab seda, et meil ei oleks enam vigastusi ega probleeme töö ja kooliga. Loomulikult on raske end peale kaotuste seeriat motiveerida, aga ma pean meeskonda positiivses suunas juhtima.

Viimane küsimus. Kelle poolt olete meistriliiga finaalis?

Müncheni Bayern ja Dort­mundi Borussia mängivad mõlemad väga head mängu, kuid erineva filosoofiaga. Mul on tegelikult ükskõik, kes seal võidab. Mina olen alati oma meeskonna poolt.


Premiumi liiga tabel

1. Nõmme JK Kalju (22 punkti 9 mängust)

2. Tallinna FC Levadia    (22/9)

3. Tallinna FC Flora     (19/9)

4. JK Sillamäe Kalev     (15/8)

5. Paide Linnameeskond     (9/7)

6. JK Tallinna Kalev     (8/8)

7. Tallinna FC Infonet     (7/9)

8. Tartu JK Tammeka     (4/5)

9. FC Kuressaare     (4/7)

10. Narva JK Trans     (2/9)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles