Varjualusest valmisid rühmatoad

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu 14 last mahutavate sõimerühma ruumide asemel rippusid varem kiiged, varjualuses hoiti jalgrattaid ja kelke.
Praegu 14 last mahutavate sõimerühma ruumide asemel rippusid varem kiiged, varjualuses hoiti jalgrattaid ja kelke. Foto: Kristjan Teedema

Esimene aprill ei ole Maarjamõisa lasteaias mitte ainult naljapäev, vaid ka esimene lasteaiapäev 34 lapsele, kes saavad koha kahes uues rühmas.

Paar aastat tagasi tekkis Maarjamõisa lasteaia direktoril Kai Kensil mõte, et ehk oleks võimalik saada lastele ruumi juurde õuepaviljoni kinni ehitades. See varjualune seisis üsna kasutult ning kuna kolmes küljes olid seinad olemas ja katus pea kohal, ei tundunud ülesanne väga raskelt teostatav.

«Mul oli meie vanematest kahju, nad käisid küsimas, kas saaks väiksema lapse ka siia panna. Mõtlesin, et ehk saaks sealt ruumi juurde,» rääkis Kens. «2011. aastal oli meil õuemuruprojekt, siis me kasutasime seda paviljoni, muidu seisis see kasutamata.»

Linnale ettepanek meeldis ja kiirelt vaadati üle ka teised lasteaiad. Samasuguse varjualusega 1960. ja 1970. aastatel ehitatud maju on linnas veel seitse ja kõik varjualused otsustati kinni ehitada. Mõte käidi välja 2011. aastal, mullu suvel saadi volikogult luba ja sügisest algasid ehitustööd.

Linna ehitusteenistuse juhataja Kunnar Jürgenson rääkis enne ehituse algust, et see ei ole siiski nii lihtne, et vaid üks sein püsti panna. Vaja on vedada torud ja juhtmed, ehitada ventilatsioon, soojustada, paigaldada aknad.

Kõik juba valmis

Maarjamõisas oli õuepaviljonis piisavalt ruumi, et sinna sai ehitada kahe rühma ruumid. Ühte neist koliti seni teisel korrusel olnud meelepuudega laste rühm, teise tuleb 14 uut põnni. Teisel korrusel saab nüüd aga avada veel ühe liitrühma 20 lapsele.

Kai Kens rääkis, et rühmad on komplekteeritud, ruumid valmis ja möbleeritud, nii et tegelikult võiksid lapsed kasvõi kohe sisse kolida.

Ametlikult on uutel mudilastel esimene lasteaiapäev siiski esmaspäeval nädala pärast, kuid direktori sõnul on mõned vanemad soovinud järgmisel nädalal lastega tulla ruume vaatama.

Ühe lisaväärtusena saadi juurde ka pisike loovtegevustuba, kuhu peale laste laudade-toolide mahtus nurgake täiskasvanutele. Õpetajad saavad seal laua taga oma asju teha ning näiteks lapsevanematega juttu ajada.

186 uut kohta

Peagi jõutakse ehitustöödega lõpule ka Ristikheina ja Kannikese lasteaias. Ristikheinas avatakse 12 lapsega sõimerühm ning Kannikeses kaks 14 lapsega sõimerühma, koos Maarjamõisaga teeb see kokku 74 uut kohta.

Haridusosakonna registrite peaspetsialisti Riina Voore sõnul on nende rühmade komplekteerimine lõpetatud, kuid sügisel avatava kaheksa rühma kokkupanek veel käib. Neisse rühmadesse peaks mahtuma 112 last, kuid Piilupesa lasteaia ühes rühmas võib laste arv veel muutuda.

Jürgensoni sõnul käivad ehitustööd ka teistes lasteaedades ning sügisel avatavate rühmade ruumid peaksid valmis saama suve alguseks.

Uute rühmaruumide ehitamine läheb koos käibemaksuga maksma umbes kolm miljonit eurot, toetust saadakse ka siseministeeriumilt.


Uued lasteaiakohad

• Kannikese, Tähtvere, Kellukese ja Piilupesa lasteaias on plaanis avada kaks sõimerühma 14 lapsele.

• Maarjamõisa, Helliku ning Triinu ja Taavi lasteaias

avatakse üks sõimerühm

14 lapsele, Maarjamõisas lisaks veel 20 lapsega liitrühm.

• Ristikheina lasteaias avatakse 12 lapsega sõimerühm.

• Tänu varjualuste kinniehitamisele peaks kokku juurde tulema 13 rühma ja 186 lasteaiakohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles