Turuhoone siga tuleks panna raha koguma

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Artur Kuusi joonistus

Turuhoone ees konutav siga on valesti tehtud: Tartul pole raha noortekeskuse või kõnniteede ehitamiseks ja sellepärast peaks siga raskel ajal linnakassat täitma. Viga tuleb kiiresti parandada, on skulptor Mati Karmin päri.

Kodanikualgatuse korras jõudis toimetusse ettepanek: turuhoone siga tuleb tünni otsast maha tõsta ja sea selja sisse on vaja pragu saagida, et kõik tartlased saaksid oma rahaga seda suurt hoiupõrsast nuumata ning nii linnakassat täita.

Kui sea kogukas kõht saab kõlisevat täis, võivad kõik linlased osaleda pidulikul purustamisel ning turuhoone sea autor skulptor Mati Karmin (pildil) saab jälle uue tellimuse.

«Ei, siga pole ma küll nõus tünni otsast maha võtma,» ajas Mati Kar­min linnakodaniku plaanile sõrad vastu. «Aga asjal on jumet! Siit tuleb nüüd edasi mõelda ja alati on vaja suurelt mõelda, sest ainult siis juhtub midagi.»

Pikk põrsarivi

Käigupealt pakkus skulptor välja, et seale, kes juhuslikult on emis, tuleb juurde teha 12 põrsast. Vähem on nagu nadi, sest siis hakataks emist ahtraks pidama. Hoiupõrsad võiks olla oma meeter kõrged, et ka laps ulatuks nende sisse raha panema.

«Põrsarivi võiks ulatuda turuhoone juurest kaugemale,» rääkis Mati Karmin. «Üks põrsas peaks kindlasti olema ka uue kaubamaja trepil, viimane võiks olla Tasku ees.»

Iga põrsas peaks olema sihtotstarbeliseks annetuseks. Näiteks noorte kogunemiskoha, kaubamaja põrsa võiks muuta Anne noortekeskuse ehitamiseks vajaliku raha kogumise kassaks. Tasku põrsas võiks olla aga olümpiapõrsas ehk Eesti olümpiasportlasi ja sporti toetavate inimeste annetuskoht.

Põrsaste abil saaks raha koguda kodututele inimestele, koduta loomadele, kruusatänavate asfaltimiseks, mõne kooli remontimiseks, lasteaia või kõnniteede ehitamiseks. «Mõelda vaid – nii oleks Tartu linn põrsaid ja raha täis,» ütles Mati Karmin. «Iga põrsa külje peale saab panna sildi, kelle raha eest see kassa on tehtud ning mille heaks põrsasse kogunev raha läheb.»

Venitada ei maksa

Kiiresti tehtud rehkenduse järgi võiks ühe põrsa tegemine maksta kõige rohkem 30 000 eurot. «Meil on Lõuna-Eestis ju lihatööstusi ja suuri söödatehaseid, millele põrsa tegemiseks kuluv raha pole kuigi suur väljaminek,» arutles skulptor. «Nii saaksime ka ettevõtjatele anda võimaluse elu paremaks muutmiseks.»

Tasku omanik ettevõtja Nei­nar Seli (pildil), kes hiljuti valiti Eesti Olümpiakomitee presidendiks, kuulas ettepanekut osavõtlikult. «Kodanikualgatust tuleb ikka toetada ja põrsad on väga hea idee, mis väärib teoks tegemist,» ütles ta. «Kui selgitame välja 12 hädavajadust ja leidub mõttekaaslasi, siis olen nõus vähemalt ühe põrsaga toetama.»

Mati Karmin jõuaks tosin põrsast jaanipäevaks valmis. «Venitada selle asjaga ei maksa,» oli skulptor kindel.

Tähtaeg juuli 2013.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles