Remondimees annab lootust

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Remondimees (Tanel Jonas) on astunud ema (Külliki Saldre) ja tütre (Maria Soomets) ellu ning oma inglitiivad seljast heitnud.
Remondimees (Tanel Jonas) on astunud ema (Külliki Saldre) ja tütre (Maria Soomets) ellu ning oma inglitiivad seljast heitnud. Foto: Margus Ansu

Vanemuise draamajuht Urmas Lennuk on valmis saanud «Remondimehe». Selle ainukesed tegelased on küll ema, tütar ja nende koju sattunud remondimees, kuid peategelased on hoopiski hoolivus ja armastus.

«Hoolimine ja armastus on need käimapanevad jõud, mis sunnivad inimesi oma lähedastele haiget tegema ja mõnikord käituma ka niimoodi, et ise tagantjärele ei tunne uhkust selle üle, mida oled teisele teinud,» ütles Lennuk.

Kolm näitlejat

«Remondimehes» mängivad Külliki Saldre (ema Reti), Maria Soomets (tütar Laura) ja Tanel Jonas (remondimees Nikolas). Ema ja tütar elavad ühises linnakorteris. Meest ei ole kummalgi ja ühel ei ole isegi isa. Tööga on samuti kehvasti. Kõik see tekitab kodus pingeid.

«Mõnikord on võimatu aru saada, mis just kellelegi täpselt närvidele käib, kuid pinge on õhus. Pinge ja armastus. Hoolimine – isegi piirini, kus see võib haiget teha. Kuni tuppa astub remondimees,» tutvustab Vanemuise veebileht lavastust.

Teksti autor ja lavastaja Urmas Lennuk ei pea oma sõnumit ainuõigeks ja eksimatuks. «Aga selles on lootust. Usku, et maailm ei lakka olemast, kui üks kolmekümneaastane tüdruk meest ei leia,» märkis ta.

Näitlejale mõeldes

Suvel 2011 Vanemuise draamajuhi ametisse asunud Lennukil hakkasid kaheksa aastat tagasi tekkinud ideest arenenud mõttejupid ja tekstipudemed tervikuks kujunema tänavu kevadel, kui osatäitjad olid kirjutajal silme ees.

«Külliki on väga värvikas näitleja,» ütles ta. «Mulle tundus eelmisel aastal, et tal ei ole sellist lavastust olnud, milles ta võiks kõike seda välja näidata, mida ta tegelikult oskab. Ja kui me temaga sellest minu mõttest rääkisime, arvas ta, et see on päris huvitav.»

Vanemuises on Lennuk varem vaatajate ette toonud Harper Lee «Tappa laulurästast», mille järgmised etendused on detsembri algul.

Lennuki esimene lavastus Vanemuises, Ronald Harwoodi «Kontsert diktaatorile», esietendus mullu 3. detsembril. Viimane etendus pidanuks olema eeloleval pühapäeval, kuid et näitleja Marika Barabanštši­kova on haigestunud, siis jääb pühapäeval etendus ära ja piletid ostetakse tagasi või vahetatakse ümber.

Esietendus

• Vanemuine esietendab laupäeval kell 19 Sadamateatris Urmas Lennuki kirjutatud, lavastatud ja kujundatud draama «Remondimees».

• Helikujundaja on Taavi Toom ja valguskunstnik Andres Sarv.

• Mängivad Külliki Saldre, Maria Soomets ja Tanel Jonas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles