Uuring: eestlane on lapse internetikasutuse küsimustes Euroopa muretuim

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Küllike Rooväli / Postimees.

Värske Euroopa Komisjoni tellimusel valminud uuringu põhjal selgub, et Eesti lapsed kuuluvad internetikasutajate osakaalu poolest jätkuvalt Euroopa esirinda. Sama uuring tõestab aga ka seda, et Eesti lapsevanemad on laste internetikasutuse suhtes ülemäära muretud.


Tänasel turvalise interneti päeval avalikustab rahvusvaheline uurimisvõrgustik EU Kids Online Euroopa Liidu riikide lapsevanemate seas hiljutise küsitluse Flash Eurobarometer 248 tulemused.

Uuringutulemustest selgus, et Eestis kasutab internetti 93 protsenti kõigist 6–17-aastastest lastest. Selle näitaja poolest jagab Eesti koos Hollandi ja Taaniga 27 Euroopa riigi seas teist kuni neljandat kohta, jäädes ühe protsendipunkti võrra maha üksnes Soomest.

Küsitluse eestipoolne koordinaator, Tartu Ülikooli meediauuringute dotsent Veronika Kalmus nentis aga, et vanemate teadlikkuses ning järelevalves paigutub Eesti üleeuroopalistes pingeridades kindlalt viimaste hulka.

Näiteks vestleb vaid 50 protsenti Eesti vanematest oma lapsega sageli sellest, mida laps internetis teeb (EL-i keskmine näitaja on 74 protsenti). Meie lapsevanemate hoiakud ja praktikad on võrreldavad Ida-Euroopa riikidega, eelkõige Läti, Leedu, Tšehhi ja Slovakkiaga.

Näiteks on Eestis sarnaselt Tšehhi ja Slovakkiaga kõige vähem neid lapsevanemaid (veidi üle 60 protsendi), kes on keelanud oma lapsel suhelda online-keskkonnas inimestega, keda laps päriselus ei tunne (EL-i keskmine on 83 protsenti, Iirimaal 96 protsenti).

Eesti erineb lapsevanemate suhtelise ükskõiksuse ja liberaalsuse poolest mitte üksnes Lõuna-Euroopa riikidest (kus laste online-aktiivsus on võrdlemisi madal, kuid enamik internetti kasutavate laste vanematest räägib lapsega sageli online-tegevustest), vaid ka Põhjamaadest ja Suurbritanniast, kus laste internetikasutus on Eestile sarnaselt kõrge.

Online-riskide suhtes ollakse võrdlemisi muretud. Näiteks muretseb 39 protsenti Eesti 6–17aastaste laste vanematest väga või mingil määral võimaluse pärast, et tema laps langeb võrguflirdi ohvriks (ELi keskmine näitaja on 60 protsenti; Prantsusmaal 90 protsenti).

Võimaluse pärast, et tema last internetis kiusatakse, tunneb muret vaid 33 protsenti Eesti lapsevanematest (ELis tervikuna on see näitaja 54 protsenti; Prantsusmaal 83 protsenti).

«Lapsevanemate liberaalne ja muretu suhtumine oleks mööndustega õigustatud vaid juhul, kui laste teadlikkus internetis peituvatest ohtudest oleks kõrge ja riskikäitumise tase madal. Eesti laste kohta seda kahjuks veel väita ei saa,» märkis Kalmus.

Positiivsena tõstis Kalmus esile asjaolu, et Eesti lapsed on suhteliselt aktiivsed oma vanematelt internetialase nõu ja abi küsimisel. Seda on teinud koguni 40 protsenti lastest (ELi keskmine näitaja on 32, Taanis 48).

«Paljud lapsed usaldavad internetiga seotud küsimustes oma vanemaid ning enamik vanemaid usaldab oma lapsi. Usaldusele lisaks oleks vaja veelgi suuremat teadlikkust turvalisest internetikasutusest ning järjekindlat huvitumist lapse tegemistest internetis,» lisas Kalmus.  


Kas teate?

- Küsitlus Flash Eurobarometer 248: Towards a safer use of the Internet for children in the EU viidi läbi 2008. aasta oktoobris Euroopa Liidu riikide 6-17-aastaste laste vanemate seas. Vastajate koguarv oli 12 750, Eestis vastas küsitlusele 500 lapsevanemat. Küsitluse tellis Euroopa Komisjon programmi Turvalisem Internet Pluss raames.

- Rahvusvaheline uurimisvõrgustik EU Kids Online (www.eukidsonline.net) viib läbi esimest süstemaatilist olukorra kaardistust Euroopas, võrreldes 21 riigi uurimistulemusi, mis puudutavad laste ja noorte kogemusi kokkupuutes interneti ja teiste online-tehnoloogiatega. Käimas on projekti kolmas aasta.

- Projektiga on liitunud Austria, Belgia, Bulgaaria, Eesti, Hispaania, Holland, Iirimaa, Island, Itaalia, Kreeka, Küpros, Norra, Poola, Portugal, Prantsusmaa, Rootsi, Saksamaa, Sloveenia, Taani, Tšehhi Vabariik ja Ühendkuningriigid. Eestit esindab Tartu Ülikooli ajakirjanduse ja kommunikatsiooni instituut.

- EU Kids Online on avaldanud seitse raportit, mis on leitavad aadressil: www.eukidsonline.net.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles