Galerii Balti rahvaste kommerss täitis kesklinna endiste ja praeguste tudengitega

Veiki Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Balti rahvaste tänavune kommerss sai alguse laupäeva pärastlõunal Kaarsillalt, kust marsiti Raekoja platsi ette.
Balti rahvaste tänavune kommerss sai alguse laupäeva pärastlõunal Kaarsillalt, kust marsiti Raekoja platsi ette. Foto: Sille Annuk

Korporatsioonide Sakala ja Filiae Patriae korraldamisel kogunes täna Balti rahvaste kommersile tudengilinna ligi 800 endist ning praegust tudengit ja vilistlast Eestist, Lätist, Poolast ning Saksamaalt.

Laupäeva pärastlõunal marssisid endised ja praegused üliõpilased Eestist, Lätist, Poolast ning Saksamaalt läbi Tartu kesklinna, et avada Balti rahvaste kommerss ehk pika traditsiooniga sõprusüritus.

Kui rongkäik algas küllaltki vaikselt ja vihma kartuses pidevalt taevasse piiludes, siis Raekoja platsil lõid korporandid laulu uhkelt lahti ja jäid Tartu linnapea Urmas Klaasi kõnet ootama.

Balti rahvaste kommerss on neljas riigis rotatsiooni korras toimuv iga-aastane pidustus, mille korraldamise järg jõudis nüüd eestlaste kätte. Algselt pidanuks Tartu kord olema 2023. aastal, kuid juba varakult õnnestus Läti tudengitega kokku leppida, et korraldamise järjekord vahetatakse ära, et Tartu B!R!K! toimuks kultuuripealinna aastal.

«See ongi omamoodi kultuuripealinna üritus akadeemiliselt organiseerunud tudengitele, vilistlastele ja nende kaaslastele,» ütles ürituse peakorraldaja, vilistlane Karl Kaur korp! Sakalast. «Ülikooliaeg ning sellega kaasnev kombestik pakuvad meile ilusaid mälestusi ja alati oodatakse pikisilmi võimalusi, et saaks seda aega uuesti kogeda ning mälestusi juurde luua.»

Saksa, Poola ja Läti üliõpilasorganisatsioonide ajalugu on Tartuga tihedalt seotud. 19. sajandil arenes Tartus välja unikaalne tudengikombestik koos tudengiorganisatsioonidega. See kombestik levis Riiga, hiljem Poola ja ringiga tagasi Saksamaale, kust tavad päris algselt pärinevad. «Siin asutati sakslaste korporatsioone, poolakate korporatsioone. Kokku tuleb siia üle 40 organisatsiooni eri suuruses esindustega. Võib öelda, et nüüd naasevad nad nädalavahetuseks oma sünnikohta,» märkis Kaur.

Esimene Balti rahvaste kommerss toimus 1964. aastal Saksamaal Heidelbergis ja esimene Eestis Tartus 1994. aastal korp! Vironia korraldamisel.

Kauri sõnul on sel aastal tegu ühe suurima Balti rahvaste kommersiga sündmuse ajaloos. «Täpset usaldusväärset statistikat ei ole väga peetud, aga sisu ja osalejate arvu poolest oleme kindlasti eesotsas,» lausus ta. «Iga aastaga aetakse latt aina kõrgemale. Selline sõbralik võistlus riikide ja organisatsioonide vahel.»

Kolm päeva kestva Balti rahvaste kommersil on kavas ball Eesti Rahva Muuseumis, jumalateenistus Jaani kirikus, aktus Tartu ülikoolis, õlleõhtu Toomkiriku varemetes, Trad.Attacki! kontsert korp! Sakala aias ja disko konvendihoones.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles