Ilmatsalu võimla saab 40aastaseks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ILmatsalu võimla aastal 2008.
ILmatsalu võimla aastal 2008. Foto: Kaja Raid

Veebruaris saab 40aastaseks Tähtvere valla spordihoone. Seda hoonet on usinasti kasutanud Ilmatsalu (endine Rahinge) kooli, endise Tartu näidissovhoosi ja praeguse Tähtvere valla rahvas. Selles võimlas on püstitatud maailma- ja Eesti rekordeid tõstmises, peetud palju Tartumaa ja Eesti vabariigi valdade võistlusi ja väga palju oma valla treeninguid ja võistlusi.



Maja ehitamise lugu on nõukogude ajale omaselt värvikas: Selle maalapi peal asus enne spordihoonet hobusetall ja võimla ehitati hobusetalli asemel ait-kuivati nime all, sest millegipärast ei lubatud spordihoonet maale ehitada. Võimla ehituse idee ja teostuse eest tuleb tänama tollast Tartu näidissovhoosi direktorit Arnold Rüütlit.
Avamisest kirjutati tol ajal „Edasis" (Nr. 47 teisipäeval, 25.veebruaril 1969, «Sovhoosi võimla»):


Tartu näidissovhoos ehitas Ilmatsallu normaalmõõtmelise võimla. Seda hakkavad kasutama majandi töötajad. Osa tunde reserveeriti lähedal asuva Rahinge kooli õpilastele. Nädalavahetusel peeti võimlas esimesed ametlikud võistlused....... Spordihoone avamisele oli tulnud rohkesti rahvast. Ei puudunud ka ajakirjanduse, raadio, televisiooni ja „Tallinnfilmi" esindajad.


Veel kirjutab võimla avamise kohta ajakirjanik A. Saarmann 1969.aastal: Laupäeva (23.veebr.1969) õhtul oli Ilmatsalus meeldiv sündmus. Vastvalminud võimla anti spordirahvale üle. Nägus hoone on Tartu näidissovhoosi ehitajate töö tulemus. Võimla on meeldiv. Siin on avarust ja maitsekust. Arhitektide väljamõeldud laekonstruktsioon on leidnud kiitust ja järeletegemist.....
«....... Tartu sovhoos tegi oma tulevasse keskusesse esimese suurema ehitusena võimla. Miks? Eks seepärast, et noortel oleks pärast päevatööd koht, kuhu kokku tulla sportima. Sovhoosi direktsioon loodab, et sellest võimlast on suur kasu, sest iga tugev ja terve põllumees tööl mitme eest. Aitäh ehitajatele,» ütles oma sõnavõtus Tartu näidissovhoosi direktor Arnold Rüütel.


Uue võimla pidulikule avamisele oli üles rivistatud ka spordivägi - siin peeti «Jõud» XIV vabariiklikud kolhoosi- ja sovhoosisportlaste tõstevõistlused. Sulgkaalus tuli võitjaks M. Mäoma, keskkaalus A.Heinlaid, poolraskekaalus V. Petruhhin, raskekaalus Karl Utsar ja Toivo Kurg.

Spordihoone on olnud täiskoormusel kasutusel tänaseni ja võimla juhataja Rein Raidi sõnul on ka järgmised 40 aastat vana võimla Tähtvere valla spordirahva kasutuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles