Tartu eitab õpetajate palgaraha väärkasutust

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod
Eurod Foto: SCANPIX

Tartu tõrjub «Aktuaalses kaameras» esitatud haridus­ministeeriumi etteheidet, et linn on õpetajate palkadeks eraldatud raha kasutanud sihipäratult.

«Aktuaalne kaamera» näitas üleeile haridusministeeriumi andmetele tuginevat uudislõiku, mille kohaselt mitmed omavalitsused, sealhulgas Tartu, kasutavad riigi poolt õpetajate palkadeks eraldatud raha ka muuks kui õpetajate palga maksmiseks.

Tartu kohta toodi välja, et õpetajate palkadeks on Tartu riigilt 2010. aastal saanud 167,94 miljonit krooni, aga palkadeks maksti välja 162,94 miljonit krooni. Haridusministeeriumi asekantsler Kadri Maasik ütles saates, et ministeerium saatis omavalitsustele kirja, kus palub andmeid kontrollida ja anda selgitused erinevuste kohta.

Tartu haridusosakonna juhataja Riho Raave nimetas etteheiteid õpetajate palgaraha ebasihipärase kasutamise kohta põhjendamatuks: «No see on ju vale. Tasandusfondi määruses on kirjas, milleks see raha on.»

Raave selgitas, et Tartu puhul on ministeeriumi esitatud arvude erinevus tõesti kolm protsenti, aga erinevus tuleneb sellest, et määruse järgi on see raha ette nähtud õpetajate, koolijuhtide ja tugispetsialistide töö tasustamiseks. 2010. aastal oli lubatud õpetajate palgafondi raha kasutada ka investeeringuteks. Samuti võis seda raha tarvitada õpikute ja õppevahendite soetamiseks.

Ta lisas, et õpetajate palkadeks eraldatud rahast kulub Tartus osa ka koolijuhtide töötasudeks, sest Tartus ei ole võimalik palgata koolijuhte selle raha eest, mis riik annab koolide juhtimiskulude katteks.

«Näiteks eraldas riik 2010. aastal juhtimiskoha toetuseks 14 533 krooni kuus ühe juhi ametikoha kohta, Tartus on aga koolijuhtide keskmine kuupalk tunduvalt kõrgem (umbes 24 000 krooni) ning õppealajuhatajate palk moodustab sellest 75 protsenti,» ütles Raave.

Raave nentis, et üsna ilmselt paistavad õpetajate palgaraha puhul samasugused käärid ka siis, kui mõne kuu pärast on kokku pandud aruanded 2011. aasta kohta.

Eesti Linnade Liidu juhatus ja Eesti Maaomavalitsuste Liidu juhatus saatsid eile pressiteate, kus nimetasid haridusministeeriumi süüdistusi ebaadekvaatseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles