Linn vaatab tegemata tööle läbi sõrmede

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tähtvere pargi pingid said juba talviste lumehoolduste ajal kannatada ja ootavad siiani parandamist.
Tähtvere pargi pingid said juba talviste lumehoolduste ajal kannatada ja ootavad siiani parandamist. Foto: Margus Ansu

Kuigi linna parkide ja haljasalade korrashoiuks riigihankega palgatud firmad on jätnud lepingus ette nähtud kevadised hooldustööd tähtajaks tegemata, hindab linn olukorda rahuldavaks.


Eelmise aasta sügisel korraldatud hankega jaotati haljasalade hooldus nelja firma vahel. Kõige rohkem piirkondi võitis endale ISS Eesti AS, samuti said linnalt lepingu Tilia OÜ, Kesklinna Pargid OÜ ning Lõunalaaned OÜ. Võrreldes eelmise hankega õnnestus linnal saada hooldustööd järgmiseks kolmeks aastaks kolmandiku võrra odavamalt.

Vastavalt asukohale, käidavusele ja otstarbele on linna haljasalad jagatud nelja hooldusklassi. Tööde hulka kuulub muru niitmine, prahi koristamine, kõnniteede puhastamine, puude ja põõsaste lõikamine ning palju muud. Muu hulgas näeb linnaga sõlmitud leping ette, et kõik pingid tuleb firmadel remontida ja kevadel hiljemalt 20. maiks üle värvida.

Toomemägi korras

Tartu Postimehe kiirvaatlus aga leidis, et pargipingid olid eilseks korralikult üle värvitud vaid Toomemäel. Kõikjal mujal leidus aga katkisi ja värvimata pinke ning ka muru oli nii mõneski kohas halvasti niidetud.

Haljastus- ja puhastusteenistuse peaspetsialist Inga Kiudorf, kes kontrollib Emajõe vasakkaldale jäävaid alasid, ei olnud aga kriitikaga nõus. «Ma pigem vaidleks sellele vastu. Korra oli küll kevadel juhus, kui ei alustatud kesklinnas kevadkoristustöödega õigel ajal, aga muidu ei ole hullu midagi,» ütles Kiudorf. Ta meenutas juhtumit aprilli keskpaigast, kui linnavalitsus polnud rahul OÜ Kesklinna Pargid tööga.

Pinkide värvimata jätmise kohta ütles Kiudorf, et firmad palusid selle töö tegemiseks ajapikendust ning kokkulepe on olemas.

«Selle punkti täitmisega on probleemid peaaegu kõikidel firmadel. Neil oli see asi üldse kahe silma vahele jäänud ja nad ei osanud arvestada töö mahuga. Vahepeal olid ka vihmased ilmad ja siis nad ei saanud värvida,» rääkis Kiudorf ning lisas, et näiteks ISS on lubanud kõik pingid selleks reedeks korda teha ning järgmisel esmaspäeval on tal plaan minna lubadust kontrollima.

Talv venis pikaks

Firma ISS Eesti välisosakonna juhataja Ero Tolsberg põhjendas aga tööde venimist pika talvega. «Lumi läks väga hilja ära ja selle tõttu lükkusid kõik tööd kaks nädalat edasi,» ütles Tolsberg.

Järgmiseks nädalaks lubas firma esindaja aga kõik korda teha. «Ka kõik katkised lauad vahetatakse pinkidel enne värvimist ära. Uued puitmaterjalid on juba tellitud. Meil on pikk nimekiri.»

Emajõe paremkaldale jäävate haljasalade kontrollimisega tegelev Pilleriin Parro jäi hooldusfirmadele hinnangut andes samuti tagasihoidlikuks. «Kui võrrelda eelmise hankega, siis om olukord sama. Kindlasti võib leida kusagilt prügi ja lõhutud pinke, aga igapäevane hooldus toimub,» lausus ta.

Kuigi eelmisel hankeperioodil määras linn hooldusfirmadele rohkem leppetrahve, ei nõustunud Parro väitega, nagu vaataks linn tegemata jäetud töödele läbi sõrmede, kuna teenus on nagunii odavamalt käes.

«Me ei vaata liiga leebelt. Ikka nõuame ja anname tähtaegu. Kui firma on pakkunud madalat hinda, siis meie oma nõudmisi alla ei lase,» rääkis Parro ning kinnitas, et kui töö jäetakse tegemata, siis tehakse ka trahvi.

Samas tunnistas ta, et odavalt tehtud pakkumiste tõttu on firmadel töökäsi vähem ning seetõttu kvaliteet kannatab ja kõik hilineb.   

Ka haljastus- ja puhastusteenistuse juhataja Madis Tammeorg ütles, et linn on praeguse olukorraga rahul. «Mina ütleks, et probleeme ei ole. Eks uutel tulijatel on alati käivitamisega raskusi, aga põhimõtteliselt oleme rahul. Ma ei oska hinnangut anda, sest mulle kantakse ette ainult suurematest probleemidest ja neid ei ole,» ütles Tammeorg.

Nõuded linna haljasaladele

• Esimene hooldusklass (Riiamäe plats, Politseiplats I, Kraamituru kaldapealne, Uueturu plats, Kaubahoovi plats, Barclay plats, Vanemuise esine, mänguväljakud): muru kõrgus kuni 10 cm. Niitmise jäägid tuleb eemaldada. Plats peab olema iga päev kell 8 prahist puhas. Pingid peavad olema värvitud hiljemalt mai teiseks dekaadiks. Põõsaste alune peab olema rohitud.

• Teine hooldusklass (Narvamäe plats, Mäe tn parkla ümbrus, Sõpruse liiklusring, Forseliuse park, avaturu kaldapealne, Väike-Tähe ja Võru kolmnurk, Riia tn haljasriba, Kassitoome, Tähtvere park): muru kõrgus kuni 15 cm. Niitmisel tuleb nähtavad jäägid eemaldada. Plats peab olema iga päev kella 10-ks puhas. Pingid peavad olema värvitud mai teiseks dekaadiks. Põõsaste all ei tohi olla häirivat umbrohtu.  

Allikas: Tartu linnavalitsus

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles