Tüdrukud õpetavad rämpsule uut elu kinkima

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljusid asju, mis iga päev prügikasti visatakse, saaks tegelikult veel millekski muuks kasutada. Pildil vasakult Kerli Konstabel ja Külli Park, puudu on Liisa Prost ja Anna-Liisa Zirkel.
Paljusid asju, mis iga päev prügikasti visatakse, saaks tegelikult veel millekski muuks kasutada. Pildil vasakult Kerli Konstabel ja Külli Park, puudu on Liisa Prost ja Anna-Liisa Zirkel. Foto: Kristjan Teedema

Neli tüdrukut võtsid kätte ja asusid korraldama kolmeosalist üritustesarja «Ära kingi prügi!». Kõik selle nimel, et noortel tegevust oleks ja nad toredate jõulukinkide kõrval masstarbimise tagajärgi märkaksid.


Idee autoriks on maaülikooli tudeng Liisa Prost, projektijuhi koht on Tamme gümnaasiumi õpilase Kerli Konstabeli käes, kaasa löövad veel tudeng Külli Park ning õpilane Anna-Liisa Zirkel.

Tüdrukud on kõik omavahel kuidagi seotud: Külli ja Anna-Liisa on sõbrannad, Kerli ja Anna-Liisa õpivad ühes klassis, Liisa on Kerli sugulane ning Külli ja Liisa on samuti sõbrannad.

Kerli muigas, et kui Liisa esimest korda helistas ja oma mõttest rääkis, siis esimese hooga ta õieti midagi aru ei saanudki ja Liisa pidi juttu veel kaks korda rääkima. Liisal oli kõik juba välja mõeldud ning jäänud oli vaid kirjapanemise ja rahaküsimise vaev.

Sarjal on kolm osa

Tüdrukute ettevõtmine koosneb kolmest osast. Juba esimesel novembril algas fotokonkurss «Talvevalgus», kuhu oodatakse kuni 19-aastaste noorte pilte talvemaastikust, loodusnähtustest ja ümbruskonna kaunimatest paikadest.

«Kõike seda, mille pärast tasub loodust ja oma kodukoha ümbrust hoida,» nagu tüdrukud ise ütlevad.

Konkursile saabunud sada parimat tööd pannakse näitusele ning viieliikmeline žürii valib neist välja kolm parimat. Lisaks antakse välja kolm eriauhinda ning valitakse publiku lemmik.

Detsembri teisel nädalal hakatakse aga Melliste algkoolis õpetama, kuidas taaskasutatavatest materjalidest ise mõni vahva jõulukingitus teha. Näiteks tehakse kartulikotiriidest ja karpidest kinkekotte, papist pildiraame, pudelitest-purkidest küünlaaluseid ja vaase ning veel palju muud.

Kuigi töötoad toimuvad koolis, tehakse neid pärast tunde ning kõik noored, kel asja vastu huvi on, võivad kätt proovida.

11. detsembril korraldatakse ka loengusari. Külli sõnul on neil ideid selle kohta, kes võiks mingist teemast rääkima tulla, kuid kuna kindlaid kokkuleppeid pole, ei tahtnud ta nimesid veel nimetada. Teemad on igatahes olemas: valgusreostus, kuusevargused metsast, ostukampaaniate ohud ning prügi märkamatu tekkimine.

Raha, ligi 10 000 krooni, said noored oma projekti jaoks Tartumaa Noortefondist. See fond on loodud Tartumaa Noortekogu ja Tartumaa Arendusseltsi koostööna ning mõeldud 12–26-aastastele noortele. Tänavu on sealt raha saanud kuus projekti, igaüks summas kuni 10 000 krooni.

Raha huvitegevuseks

Tartumaa Noortekogu esimees Kadi Kerner rääkis, et kui juulis oli esimene taotlusvoor, esitati vaid üksainus projekt. Teises voorus, kust ka «Ära kingi prügi!» toetust sai, oli osalejaid aga juba rohkem.

Kerneri sõnul küsitakse raha peamiselt noortevolikogude jaoks – projektikirjutajad tahavad kokku viia oma valla noortega seotud ametnikke ning noori, et nende vahel kontaktid tekiksid.

Teine suund on huvitegevus: väikestest kohtadest, kus võimalusi eriti pole, on raha küsitud, et saata koolitusele keegi, kes võiks hiljem teisi juhendada. Näiteks on küsitud raha seikluskasvatuse koolitusel käimiseks.

Noorteprojekt
«Ära kingi prügi!»

• 1.–22. novembrini fotokonkurss «Talvevalgus».
• 6.–12. detsembrini taaskasutatavatest materjalidest jõulukinkide õpitoad Melliste algkoolis.
• 11. detsembril loengud jõulude mõjust loodusele Melliste algkoolis.
• Täpsem info ja konkursi reeglid www.talvevalgus.blogspot.com.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles