Päevatoimetaja:
Eili Arula
(+372) 739 0339

Salapärased nukud patjadel

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Foto: Kalev Saar

Mänguasjamuuseumi vitriinis on viis umbes poole meetri kõrgust nukku, mis üsna ühte nägu ja mille seeliku all on jalgade asemel suured mugavad padjad.

Kes need padinukud on teinud või kust nad pärit on, ei tea muuseumis keegi. Kolm neist nukkudest on muuseumi enda omad, teised kaks laenatud. Rohkem ei õnnestunud muuseumitöötajatel neid Eestist leida.

Pildil olev neiu on teistest nukkudest pisut enam hoolt saanud. Ta on hoolsalt restaureeritud, juuksed ja nägu aastatega tekkinud mustusest puhastatud. Kleit on tal päris enda oma.

Tema selja taga oleva sinises kleidis tütarlapse päris oma ihukate oli aga nii kehvas seisus, et õmmeldi uus. See protsess on piltidel ka jäädvustatud ning neid ja vana kleiti ennast näeb sealsamas nukkude juures seina peal.

Salonginukke, mis olidki mõeldud ainult iluasjana, tegid Eestis naised hoolega kahe sõja vahel. Ilmselt on need näitusel olevad iludused teinud kõik üks inimene, sest näod on neil nii ühesugused ja padjad ka kõik samast materjalist.

Kui kellelgi on kodus veel selliseid nukke, pilte neist või kes teab midagigi nende minevikust ja äkki ka valmistajast, siis on igasugune teave mänguasjamuuseumis väga oodatud.

Nukke saab seal vaadata oktoobrini.

Märksõnad

Tagasi üles