Elu lõi glamuuri igatsejale näkku

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
28. detsembril 1978 sündinud Kerttu Lätt andis Tartu Postimehele intervjuu kaks aastat pärast Tartu kõrgema kunstikooli lõpetamist oma ateljees, kust ta tänavu 27. juunil elutuna leiti.
28. detsembril 1978 sündinud Kerttu Lätt andis Tartu Postimehele intervjuu kaks aastat pärast Tartu kõrgema kunstikooli lõpetamist oma ateljees, kust ta tänavu 27. juunil elutuna leiti. Foto: Sille Annuk

Kunstnik Kerttu Lätt maalis ja joonistas pilte, mida kunstisõbrad ja -kogujad võtsid vastu väga hästi. Isiklikus elus tal nii hästi ei läinud.

Kui ta kaitses Tartu kõrgemas kunstikoolis suvel 2004 oma lõputööd, ütles ta hiigelsuure maali ees seistes, et kui ta elaks kohutavalt hästi ja elu ei lööks talle pidevalt näkku, siis ta ei suudakski vist nii võimsaid maale teha.

Viimane kord lõi elu talle näkku nii kõvasti, et kõvemini enam ei saagi. Ta leiti 27. juunil kummuli surnuna oma ateljee põrandalt Tartu kunstimajas.

Mälestusnäitus

Üsna kohe tekkis kunstiringkonnas mõte korraldada Kerttu Läti töödest mälestusnäitus. See mõte meeldis ka septembri algul Tartu kunstikooli Jakobi tänava galerii etteotsa asunud galeristile Evelin Salumaale.

«Ma olen tema loomingu fänn, ma väga tahtsin neid töid näha ühes ruumis,» ütles ta. «Ta oli täiesti pidurdamatu tüüp, aga mulle ta meeldis.»

Mõttele andis tuge moekunstnik Triinu Pungits, kelle loomingut loodab värskelt ametis galerist varsti samuti Jakobi galeriis välja panna. Kui Kerttu Läti maalid olid erakogudest kunstikooli kokku toodud, andis galeristile kujundamisel oma silmapaari abiks kunstnik Pille Johanson.

Mälestusnäituse pealkirja «Lõhnapervert, naised ja teekann» idee andis Tartu kunstimaja galerist Indrek Grigor. Kallid lõhnad meeldisid kunstnikule nii väga, et ta on neid kujutanud maalidel ja nimetas end ka ise lõhnaperverdiks.

Parfüümid ja glamuur

Kerttu Läti kauane ateljeenaaber Marika Naadel meenutas, et kui tema kolleeg sai ükskord kahe maali eest korraga kätte 35 000 krooni, oli raha kahe kuuga otsas. «See kulus põhiliselt lõhnade ja teksade peale,» ütles ateljeenaaber.

Paar maali andis mälestusnäitusele kunstikogujatest Reinoja pere. Nad meenutasid, et nii Kerttu Läti igatsus kallite parfüümide ja glamuuri järele kui ka tema kibestumus ja valu leidsid tee teostesse.

Mälestusnäitusele on välja pandud 19 maali ja üks joonistus. Neid saab Jakobi galeriis (Jakobi 52, sissepääs küljeuksest) vaadata 11. detsembrini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles