Tartu linna eelarve väheneb tuleval aastal

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu raekoda
Tartu raekoda Foto: Margus Ansu

Ehkki maksutulud kasvavad, arvestab linnavalitsus Tartu tuleva aasta eelarve suuruseks umbes 134 miljonit eurot, mis on paarikümne miljoni euro võrra vähem kui tänavu.

Tartu selle aasta eelarve maht koos veel volikogu menetluses oleva teise lisaeelarve muudatustega on 158,2 miljonit eurot, sellest on investeeringuid 44,5 miljonit eurot.

Tartu abilinnapea Argo Annuk tutvustas, et uue eelarve maksutulud kasvavad 3,3 miljoni euro võrra, mitu muud tulurida jääb tänavusele tasemele, kuid järsult vähenevad riigilt saadavad toetused investeeringuteks, mille tõttu kahaneb ka eelarve maht. Näiteks on ainuüksi Idaringteele sel aastal riigi toetust ette nähtud üle 22 miljoni euro.

Peale selle on tänavust eelarvet suuremaks aidanud puhuda laenude refinantseerimine, mida tuleva aasta eelarves on vähem.

Annuki sõnul vähenevad uues eelarves toetused kokku 13,2 miljonit eurot ja laenude refinantseerimist on 9 miljoni võrra vähem kui tänavu.

Praegu on linnavalitsusel plaan, et laene küll refinantseeritakse, kuid uusi laene ei võeta rohkem, kui on vaja Idaringtee omaosaluse katteks ehk umbes 2,3 miljonit eurot.

Suured unistused

Praeguseks on linnavalitsus kokku võtnud osakondade taotlused, mis ületavad eelarve võimalusi 26 miljoni euro võrra ja seega tuleb teha palju mahakriipsutusi. Võrreldes eelmise aastaga on julgust unistada juurde tulnud, toona ületasid taotlused võimalusi 20 miljoni võrra.

Millised on suuremad investeeringute taotlused tuleva aasta eelarves, jättis linnapea Urmas Kruuse esimese hooga vastamata: «Seda on liiga vara öelda, tean, et tahad seda teada saada.»

Ent on asju, mis on niigi teada. Linnavalitsusel jääb valikuvabadust võrdlemisi vähe, sest paljud kulutused on juba ette ära määratud ja isegi investeeringute eelarves on juba lepingutega võetud kohustusi 6 miljoni euro ümber. Selle sisse mahuvad näiteks Idaringtee raha, Sõpruse silla paadisadam, Masingu kooli maksed, Savi tänava remont ja Nooruse koolimaja remont.

Annuk sõnas, et kuigi investeeringute osa eelarves väheneb, suureneb linna omavahendeist tehtavate investeeringute osa.

Ta lisas, et on põhjust arvata, et investeeringute eelarve suuruseks saab umbes 32 miljonit eurot – see on umbes 12 miljonit vähem kui tänavu.

Ta märkis, et lõviosa investeeringute eelarvest kulub koolimajadele, lasteaedadele ja tänavatele.

Ainuüksi linnamajanduse osakonnal on pikk nimekiri hädavajalikest töödest, mis järge ootavad. Selles on nii Kaarsilla remont kui ka Mõisavahe tänava remondi projekteerimine, et see suudaks vastu võtta Idaringilt tuleva liikluskoormuse.

On näpuotsaga tänavate ülekatteid ja mitme uue ringristmiku rajamine, Pargi tänava sillutis vajaks uuesti ladumist ...

Tugev surve palku tõsta

Tartu linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak viitas aga ka, et hangetega on nii mõnigi linna tellitav töö, nagu tänavate puhastamine või haljasalade hooldamine, läinud kallimaks.

Seega linna tegevuskulud suurenevad. Annuk märkis, et linna tegevuskulude kasvu ajendab ka elektri ja kütte kallinemine. Peale selle on tugev surve tõsta palku.

«Olgu sotsiaaltöötajad, kultuuritöötajad, haridustöötajad,» lausus Annuk. «See diskussioon, kellele kui palju ja milline lõppsumma jääb, see on kõige suurem muutuja. Surve palka tõsta paratamatult on, sest erasektor on tõstnud ja inimesi on vaja motiveerida. Elukalliduse kasv käib argumentide juurde – elekter maksab kõigile ühepalju, küte maksab kõigile ühepalju.»

Samal ajal tuleb ka tegevuskuludest otsida võimalusi kärpida.

Uus volikogu otsustab

Annuk rääkis, et järgmise nädala lõpuks peab olema osakondadel tehtud eelarve esimene sõelumine. Alates 14. kuupäevast hakatakse eelarve kavandit läbi töötama rahandusosakonnas.

Volikogu ette jõuab järgmise aasta linnaeelarve novembris, niisiis arutab seda juba linnavolikogu uus koosseis, mis võib tähendada, et parandusettepanekuid teeb volikogu üsna ohtralt.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles