Linnavolikogus: tuld esimehe pihta!

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Saar
Jüri Saar Foto: Pm

Raske on mitte märgata, et opositsioonis Keskerakond otsib Tartu volikogu istungitel tähelepanu. See on ju loomulik, eriti valimiste aastal. Aga meetodid on mõnikord kummalised.

Näiteks sel korral alustas keskerakondlane Silver Kuusik volikogu esimehele Mihhail Lotmanile suunatud «protseduurilise» küsimusega, kas volikogu istungist võivad osa võtta ka Kuu pealt tulnud volinikud, nagu seisis aastalõpuintervjuus.

Lotmani hetkelist hämmingut võib mõista, sest see oli juba ülemöödunud aasta lõpus, kui Lotman intervjuus Tartu Postimehele ütles, et volinikud ei tule Kuu pealt, ja täpsustas, et mõned tulevad. See mõte oli aga peegeldatud linnapea Urmas Kruuse selle kuu algul antud intervjuu ühte küsimusse, sest linnapea on keskerakondlaste mõnegi sammu ja ütlemise peale jahmatanud.

Aga raske on ka mitte märgata, et Kuusik ja veel mõned keskerakondlased ründavad järjekindlalt Lotmanit ja tema juhtimisstiili, hinnates viimast kohati linna põhimäärusega vastuolus olevaks. Küsimused on tõusetunud sellest, kui palju ja millal kellelegi sõna antakse või ei anta, millal ja kui pikki vaheaegu saab võtta jne.

Keskerakond jõudis eelmisel aastal kahel istungil demonstreerida, et põhimäärus võimaldab istungit pidurdada.

Jõulude eel, kui volikogus oli kinnitamisel Keskerakonna meelest oluliste puudustega linnaeelarve eelnõu, üritas koalitsioon takistada istungi pidurdamist. Keskerakond oli algatanud arupärimiste laviini, kasutades ka selle juurde kuuluvat sõnavõtu õigust. Koalitsioon üritas linna põhimäärusest mööda minnes lubada arupärimisi üksnes kirjalikult esitada.

Seekord kogus Lotman end ruttu. Ta vastas Kuusikule: «Nagu te teate, austatud kolleeg, volikogu istungid on meil avatud ja võivad tulla ka Marsilt. Aga muide, see ei ole protseduuriline küsimus.»

Põhimääruslikule segadusele viidates proovis keskerakondlane Olev Raju nüüd kinkida esimees Lotmanile Iina Aasmaa 1968. aasta väljaannet raamatust «Käitumisest».

«See oli see aeg, kui õppisime paljusid asju. Aga ilmselt mõned inimesed sellel ajal eestikeelseid asju veel ei lugenud. Vahe Venemaa kolhoosiesimehe ja volikogu esimehe õigustes ja käitumises on väga suur,» sõnas Raju.

«Esiteks, see ei ole protseduuriline küsimus, teiseks, ma ei võta kingitusi vastu,» kostis Lotman.

Teravuste pildumine jätkus, kui volikogu oli jõudnud linnavalitsuse liikmetele haridusnõude kehtestamise eelnõuni, mille oli esitanud Keskerakonna fraktsioon.

Seda kaitses Olev Raju, kes meenutas kunagist ajakirja Pikker karikatuuri, kus oinas uuris tagurpidi kaarti ja lambad kommenteerisid, et oinas ei oska neid parematele rohumaadele juhtida – tuleb määrata kõrgharidusega abi. Karikatuuri mõte oli pilgata kõrgesse ametisse määratud parteitöötajaid, kel nappis vajalikku haridust.

Eelnõu järgi tuleks linna põhimääruses sätestada, et linnavalitsuse liikmetel peab olema vähemalt tänapäeva magistrikraadile vastav haridustase.

IRLi fraktsiooni esimees Toivo Maimets küsis Rajult põhjendust, millel rajaneb usk, et selline haridusnõue aitab piinlikke altminekuid minimeerida.

«Millel see usk tegelikult põhineb, et akadeemiliste kraadidega inimesed tekitavad vähem piinlikke situatsioone kui vähemharitud inimesed? Me täna kuulsime, et ei doktorikraad ega Tartu Ülikooli professori amet ei takista inimesel tulemast välja ääretult ebaintelligentsete, matslike ja «argumentum ad hominem»-põhiste rünnakutega volikogu esimehe vastu,» kõneles Maimets.

Viidates sellele, et just professor Maimets oli detsembri volikogus see, kes tegi ettepaneku arupärimiste esitamisega kaasnev sõnavõtuõigus ära jätta, möönis Raju, et täielikult ei aita. «See on siiski erand,» sõnas Raju.

Professor Lotman ütles kõnetoolist, et volikogu ajutine põhimääruskomisjon seda eelnõu ei toeta, sest 1. aprillist jõustuvas seadusemuudatuses on sees nõuded, millele linnavalitsuse liige peab vastama. Sobib täielikult teovõimeline Eesti kodanik, kes valdab piisaval tasemel eesti keelt ja keda ei ole karistatud tahtlikult toime pandud kuriteo eest.

Olgu lisatud, et Keskerakond on püüdnud algatada Lotmani umbusaldushääletust, kuid fraktsiooni häältest selleks ei piisa ja sotsid ei ole kaasa tulnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles