Video: Tartu Ülikool valis varakambrisse suure looga asjad

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näide Tartu Ülikooli ajaloo muuseumi varakambrisse välja pandud esemetest.
Näide Tartu Ülikooli ajaloo muuseumi varakambrisse välja pandud esemetest. Foto: Sille Annuk

Tartu Ülikooli ajaloo muuseum avas täna varakambri, kuhu muuseumi direktori Mariann Raisma sõnul valiti esemeid hoolikalt. Klaaskappidesse vaatajate ette jõudsid asjad, millest igaühel on rääkida oma lugu ülikooli arenguloos.

Raisma lisas, et ülikool on teadupärast riigi üks suurimaid kultuurilooliste kogude hoidja, mistõttu oli valikut teha väga raske. «Valisime välja tegelikult väga vähe esemeid.»

Muuseumi kolmanda korruse hämaras saalis saab näha näiteks peenete nikerdustega kaetud Eesti vanimat lauakella. Meditsiinitudengite saja aasta taguse õppevahendina on välja pandud päris inimese käsi.

Paljude teiste harulduste kõrval võimalik tutvuda ainsate säilinud detailidega Rootsi kuninga Gustav II Adolfi originaalmonumendist, Vene keiser Aleksander I poolt allkirjastatud ülikooli asutamisdokumendiga ning Aleksander Puškini surimaskiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles