Päevatoimetaja:
Emily Lieberg

Kaidi Randpõld, Elen Peetsmann: koolikokkadest on põud, kuidas edasi?

Kaidi Randpõld ja Elen Peetsmann
Kaidi Randpõld ja Elen Peetsmann Foto: Margus Ansu, Kristjan Voorel

Kas see on enesestmõistetav, et meie lapsed saavad haridusasutustes iga päev süüa maitsvat, tasakaalustatud ja mitmekesist toitu, mis aitab neil päevategevuses aktiivselt osaleda?

Nii oma köögiga lasteaiad ja koolid kui ka suurtoitlustajad on olukorras, kus napib kvalifitseeritud töötajaid. Töö on pingeline, väärtuspakkumine tööandjate poolt madal ning lasteaia- ja koolikoka maine olematu.

Tartu maakonna haridusasutuste toitlustuse korralduse ja tooraine mahtude ning kohaliku tooraine kättesaadavuse uuringu ühe osana vaadeldi lasteaedade ja koolide köökide personali ning sellega seotud arenguvajadusi. Selgus kurb tõsiasi, et meil puudub kokkade järelkasv ja oleme juba kriitilises seisus. Selgus, et haridusasutuste köögipersonalist 27 protsenti on töötanud üle 20 aasta, 10 protsenti 16–20 aastat, 13 protsenti 11–15 aastat, 20 protsenti on ametit pidanud 6–10 aastat ja 18 protsendi staaž on 2–5 aastat. Tosin protsenti on ametis olnud alla kahe aasta. Staažikaim kokk on töötanud samas haridusasutuses 50 aastat.

Tagasi üles