Mustvees koonduvad eesti ja vene kool

Kristi Karro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolikell.
Koolikell. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Mustvees mitu aastat väldanud kahe gümnaasiumi ümberkorraldusplaanid on paika loksumas. Kevadel otsustas Mustvee linnavolikogu, et eestikeelse õppega Mustvee gümnaasiumist saab 2016. aasta sügiseks põhikool, Mustvee Vene gümnaasiumis avatakse aga tänavu sügisest eestikeelse õppega 10. klass.

Vene gümnaasiumi uueks nimeks saab Peipsi gümnaasium. Mustvee linnavolikogu esimees Riina Pajula ütles, et koolide koondumise põhjuseks on laste vähesus. «Linnal on ülal pidada kaks kooli ja need mõlemad on veel gümnaasiumid – seda on ühele väiksele omavalitsusele ikkagi päris palju,» ütles ta.

Põhikool kokku lasteaiaga

Neil, kes sel aastal lõpetavad eestikeelse Mustvee gümnaasiumi, on direktori kohusetäitja Raivo Vadi sõnul eksamid juba tehtud, ning gümnaasium jätkab tööd veel ühe aasta selleks, et ka praegused kolm 11. klassi õpilast jõuaksid selle ära lõpetada.

10. klassis pole õpilasi juba praegu. «Kokku on gümnaasiumiosas kümme õpilast, rohkem ei ole arutada siin midagi,» sõnas Vadi. «Kõik, kes reaalselt asjale otsa vaatavad, ei ole ju kolm ega kümme last gümnaasium, mida saaks normaalselt pidada.»

Küll aga plaanitakse ühes põhikooliks muutumisega 2016. aasta sügisel liita kooliga lasteaiarühmad, sest ka lasteaed on Vadi sõnul suhteliselt väike.

Praeguse Mustvee vene gümnaasiumi direktor Jaan Rahuküla ütles, et eesti õppekeelega kooli lapsevanemad pöördusid tema poole küsimusega, kas vene gümnaasium saaks vastu võtta ka nende lapsed, kes hakkavad lõpetama üheksandat klassi. Nii avataksegi sügisel Peipsi gümnaasiumiks ümbernimetatavas vene gümnaasiumis täielikult eestikeelse õppega 10. klass. Samuti jääb alles 40-protsendilise venekeelse õppega klass.

Märtsis toimus vene gümnaasiumis põhikoolilõpetajatele lahtiste uste päev, kus käisid Rahuküla sõnul kohal lisaks kohalikele lapsed Tormast, Lohusuust, Kallastelt ja ka Tartust. «Tookord ütlesid viis õpilast, et nad kindlasti tulevad eestikeelse õppega klassi. Vene õppekeelega 10. klassi peaks meie arvutuste järgi praegu tulema 12–15 õpilast,» rääkis ta.

Mustveest piirkonnakeskus

Praegu on vene gümnaasiumi keskkooliosas direktori sõnul 27 õpilast, paari-kolme aasta pärast võiks aga selles õppida umbes 50 last. Kuna ka Kallastel lõpetab sel aastal gümnaasium töö ning Rahuküla sõnul pannakse Lohusuust sügisest sõitma õpilastebuss, võiks Peipsi gümnaasiumi loomine olla tema meelest positiivne samm mitte ainult vene gümnaasiumile, vaid kogu piirkonnale. Ta ütles, et ka kohalik omavalitsus on olnud toetav ja andnud mõista, et Mustvee linn tahab säilitada gümnaasiumihariduse pakkumise nii vene kui ka eesti põhikoolilõpetajatele.

«Me oleme arutanud, et Peipsi gümnaasiumist võiks kujuneda tõmbekeskus ja võimaldada just nendel lastel gümnaasiumis õppida, kellel ei ole võimalust kaugemale minna. Meie piirkonnas on tööpuudus suur ja võib-olla iga lapsevanem ei taha oma last kutsekooli veel saata,» rääkis Rahuküla.

Kuna juba praegu õpetavad mõned eestikeelse Mustvee gümnaasiumi õpetajad vene gümnaasiumis, siis loodab Rohusalu, et uue õppeklassiga Peipsi gümnaasiumi töötajaskond tuleb mõlemast koolist ning selleks on õpetajatega läbirääkimisi peetud sügisest saadik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles