Võimas aasta tuleb Hiina meistritega

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cui Shikai usub, et aasta tuleb igal juhul hea, kandku see siis tiigri või mõne muu looma nime.
Cui Shikai usub, et aasta tuleb igal juhul hea, kandku see siis tiigri või mõne muu looma nime. Foto: Margus Ansu

Viimased üheksa aastat on Tartus tähistatud Kaug-Ida uut aastat. Algavat metalltiigri aastat pühitsetakse siin sisse aga hiina kultuuri nädalaga, kus saab õppida nii taiji'd kui söögitegemist.



Hiina kultuuri päevi on kontserdiagentuur Festivitas Artium teinud varemgi, kuid korraldaja Raho Langsepa sõnul on terve nädala jao sündmuste korraldamine esmakordne ning oli kindlasti ka keerulisem.

Esinema on kutsutud Hiinast pärit vanameistrid, kelle ülesastumised ei piirdu vaid Tartuga. Nii algajatele kui edasijõudnutele mõeldud taiji­kursus toimub ka Tallinnas, tiigriaasta alguse kontsert lisaks neile kahele linnale veel ka Narvas.

Kõigile midagi

Nädal algab pühapäeval.

Päeval on haridus- ja teadusministeeriumi saalis kaks tasuta loengut, õhtul aga suurejooneline kontsert, kus esinevad Hiinast pärit erhu­män­gija Zhang Shangcheng, eestlastest koosnev idamaade ja keskaegse Euroopa muusika ansambel FA Schola ning õhtule paneb punkti meister Zhang Shang­min Hiina võitluskunstide demonstratsiooniga.

Eestisse tulevaid Hiina vanameistreid soovitab Langsepp kindlasti vaatama minna. «Neid pole lihtne iga päev näha ka Hiinas,» ütles Raho Langsepp, kes nimetas Zhang Shangmini enda suurimaks õpetajaks.

Kahel kursusel on juhendajaks ka Hiina keskuse ja Žen-Ženi toidukohtade omanik Cui Shikai.

Kalligraafiakursusel lubab ta õpetada seda, kuidas joonistada ning paigutada hiina kirja nii, et see kaunis välja näeks.

Aasta tuleb vaikselt

Kokakursuse täpset sisu ei ole veel paika pandud, sest see oleneb suuresti sellest, kui palju tuleb osalejaid. Kindlasti räägitakse aga hiina köögi põhialustest, näiteks sellest, milline sojakaste on kõige õigem või parem, milliseid vürtse ja kus kasutada ja millised on põhivõtted.

Lisaks kursuste juhendamisele on Shikai olnud korraldajatele abiks tõlgina ka varasematel aastatel. Tema eelisteks on nii tutvused kui ka hiina keele oskus, sest mitmed esinema kutsutud inimesed ei räägi inglise keelt.

Ilutulestikku siinsed hiinlased, keda on Tartus Shikai teadmist mööda umbes 15, ei tee. Uut aastat, mis on Aasias aasta suurim püha, tähistatakse aga ikkagi.

Näiteks süüakse pelmeene, mis on kohustuslik toit, kui soovid, et uus aasta tuleks õnnelik. Ja pelmeene ei pea tingimata ise tegema, kokanduskauged inimesed võivad õnnetoova toidu ka poest ja külmutatult osta.

Mingeid muid traditsioone Cui Shikai ei täida ega taha neist ka eriti rääkida, öeldes, et need on ebausklikele. Ja tema uskumist mööda tuleb hea aasta igal juhul, olenemata sellest, kas see on tiigri- või ahvinimeline.

Hiina kultuuri nädal


• 14.–21. veebruarini

• 14.02 kl 13 loeng «Kaug-Ida uusaastatraditsioonid», kl 14 loeng «Hiina traditsiooniline meditsiin meie igapäevaelus», kl 19 tiigriaasta kontsert (Munga 18)

• 15.02 kl 19 hiina kalligraafia algkursus

• 17.02 kl 19 hiina kokakunsti algkursus

• 21.02 kl 11–18 «Taiji 13 põhiprintsiipi»

• Info www.festivitas.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles