Sotsiaalteadlased uurivad demokraatia tähendust Eestis

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Septembris algas ka Eestis rahvusvaheline Euroopa sotsiaaluuring, mille eesmärk on selgitada välja eestlaste arusaamad demokraatia tähendusest. Tartu Ülikooli eestvedamisel korraldatavas uuringus osaleb ligikaudu 5000 eestimaalast.

Tartu Ülikooli sotsioloogia ja sotsiaalpoliitika vanemteaduri Mare Ainsaare sõnul on senised uuringud Eestis näidanud, et inimeste rahulolu demokraatiaga on aastate jooksul kasvanud. Demokraatiaga rahulolu on seotud ka inimeste elukvaliteediga, sest mõjutab oluliselt inimeste üldist eluga rahulolu.

«Samas on see erinev erinevates sotsiaalsetes rühmades, mida mõjutab näiteks ligipääs arvutile ja vabale informatsioonile,» täpsustas Ainsaar ülikooli pressiesindaja vahendusel.

Eesti inimeste rahulolu demokraatia arenguga on suurem kui Lätis või Leedus, kuid jääb all paljudele Euroopa riikidele. Euroopa sotsiaaluuring 2012 mõõdab nii toetust demokraatiale, demokraatia tähendust inimeste jaoks kui ka rahulolu demokraatiaga Eestis.

Euroopa sotsiaaluuringut viiakse Eestis läbi viiendat korda. Kõik uuringu andmed on vabaks kasutamiseks kättesaadavad alates oktoobrist 2013.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles