Päevatoimetaja:
Emily Lieberg

ARHIIVIVIDEO Eesti esimesed perearstid alustavad tööd Annelinna kahes korteris

Copy

Millised nägid 30 aastat tagasi välja Eesti esimese perearstikeskuse ruumid Nõlvaku 13 kortermajas? Millist rõivastust kandis meditsiinipersonal? Millised töövahendid olid perearsti laual? Ja kuidas kulges avatseremoonia, mis tähistas Eesti tervishoius uue ajastu algust ehk perearstikeskuste sündi.

30 aastat tagasi hoidis kaamerat VHS-kassetiga õlal Arvi Vask, nüüdne Lõuna-Eesti haigla juht. Ta teeb kaameraga uues perearstikeskuses kõigepealt tiiru ja leiab sealt elevil perearstid, kes koos Toomas Saviga – tema oli siis Tartu abilinnapea ja vastutas sotsiaal- ja tervishoiu- ning spordi valdkonna eest, valmistuvad külalisi vastu võtma.

Tseremoonia ise leiab aset korrusmaja ees õues. On vihma sadanud, ja hiljutiste lompide kohad ei ole veel asfaldilt kuivanud.

Kõnelevad sotsiaalminister Marju Lauristin, mitmed Tartu ülikooli ja arstkonna esindajad, Rein Kermes, Heidi-Ingrid Maaroos, Margus Lember, Tartu linnapea Väino Kull, maavanem Jaan Õunapuu ja lõpuks Nõlvaku perearstikeskuse looja, doktor Monika Vask. Tema kõrval seisavad uue perearstikeskuse doktorid Anu Starkopf, Merike Tubli ja Toomas Kariis ning õed.

Suur uudis Postimehes kohe järgmisel päeval, 16. augustil 1994.
Suur uudis Postimehes kohe järgmisel päeval, 16. augustil 1994. Foto: Aime Jõgi

Pärast lindi lõikamist jõuab kaameramees Arvi Vask jäädvustada ka selle, millised on tolle päeva suupisted, ning pisut pingevaba melu vastavatud perearstikeskuses.

Videoloo jälgija peab paraku kannatlik olema, kuna raske kaamera, mida tuleb õlal hoida, filmib paratamatult hüplevalt. Mikrofon ei püüa kõike perfektselt kinni ja aeg ajalt puhub raginaid sisse tuul. Ka kostab korrusmajade vahelt koerte haugatusi, mis kajavad kuidagi ajastut väga iseloomustavalt.

Pilt ei ole enam täpselt formaadis ja näib pisut väljavenitatud, ometi on need kaadrid väärtuslikud ja paljudele kindlasti huvitavad, et hoomata 30 aastat nooremat Eesti Vabariiki ning aega ja inimesi.

Suur tänu Nõlvaku perearstikeskuse arstidele, kes Tartu Postimehega neid arhiivikaadreid jagasid. Siinsele vaatajale on see mõnevõrra ka kompaktsemaks monteeritud.

Tagasi üles