juhtkiri Tegemata tegude linn (1)

Tartu Postimees
Copy
Tartu plaanib üht liikuvuskeskust Lőunakeskuse parklasse: jäta auto sinna ja mine kesklinna bussi või jalgrattaga.
Tartu plaanib üht liikuvuskeskust Lőunakeskuse parklasse: jäta auto sinna ja mine kesklinna bussi või jalgrattaga. Foto: Sille Annuk

Sellest on nüüd 25 aastat, kui Tartu valis tunnuslauseks «Heade mõtete linn». See lause läks lendu ja me ütleme seda sageli uhkusega. Olgu, mõnikord ka parastavalt, kui asjad ei ole läinud kõige ladusamalt. Ja mõnikord, paraku, tuleb tunnistada, et head mõtted ju on, aga tegudeni tuleks ka jõuda.

Üks selline näide on, kuidas meil hoolega räägitakse liigsest autostumisest ja sellest, kuidas sellele rohtu leida. Teate ju küll, käige rohkem jala, sõitke rattaga või bussiga, ja kui tulete Tartusse maalt või mõnest väikelinnast, jätke auto linnaserva parklasse, millest mõne kujundamine liikuvuskeskuseks ongi ju hea mõte. Aga kui nüüd inimene maalt või väikelinnast seda head mõtet eluviisiks püüaks pöörata, siis seni loodud süsteem esitatud üleskutsele ei vasta.

Kui tahta, et inimesed käiksid rohkem jala, peaksid kõnniteed olema korras. Kõikjal ei ole ja kõikjal polegi kõnniteed. Praegu on üks ilmekaid näiteid Viljandi maantee seisukord uue Veeriku toidupoe juures.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles