Vambola Tiik: ametnik mõelgu põhjuse ja tagajärje üle

, tartlane
Copy
Vambola Tiik.
Vambola Tiik. Foto: Erakogu

Loen Tartu uue linnaarhitekti justkui programmartiklit «Mõnusam tänav – kõigile» (TPM, 14.11). Oot-oot, miks mitte «Mõnusam linn – kõigile»!?

Loen artiklit ja mõistan, et selle on kirjutanud võõras, kes justkui ei tunneta seda linna, kes ei mõista, kuidas Tartu on selliseks lähiminevikus kujundatud-kujunenud.

Kuidas vanalinnast suruti välja rendi enampakkumise tõttu kaubandus, mistõttu muutus see monofunktsionaalseks puhvetiks; kuidas kolmandik Tartu elanikkonnast on lükatud valdadesse (mismoodi peaks ta siis linna ja linnas liikuma); kuidas Emajõe kaldad on asustamata, mistõttu puudub tartlase «loomulik suhe» oma jõega; kuidas vähegi ehituskõrgust võimaldav Fortuuna või Raatuse tänav on täis pikitud tarusid, selle asemel et luua mahud, mis võimaldaksid rohkematel inimestel nautida kesklinnas elamist; kuidas linn on justkui järjest areneva Lõunakeskuse poole lääbakil (nüüd ka soov sinna viiv arter ära «lubjastada»); kuidas linna väärtuslikemat arenduspiirkonda ei suudetud päästa militaarrajatiste eest, koostöö puudumine vallaga on seal põhjustanud sõna otseses mõttes uusarenduste selgaronimise linnale ja ERMi arhitektuurikontseptsiooni lagunemise jne, jne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles