VASTULAUSE ⟩ Pikaajalisus ei saa olla kultuuritraditsiooni toetamise ainus mõõdupuu

, Tartu linnavalitsuse kultuuriosakonna juhataja
Copy
Sten Svetljakov
Sten Svetljakov Foto: Erakogu

9. märtsil ilmus Tartu Postimehe veebis uudis «Tartu linn ei leidnud raha veerand sajandit korraldatud muusikafestivali toetamiseks». Selles kirjutati, kuidas nii Tartu linn kui ka kultuuriministeerium justkui poliitilisel tasandil või tõmbetuultest lähtudes on võtnud vastu otsuse mitte toetada pikaaegset ja traditsioonilist linnafestivali. Sel mündil on siiski ka teine külg, mis vajab selgitamist.

Kindlasti on festivalil Orient et Occident olnud suur panus orientaalse muusika tutvustamisel nii Tartus kui ka Eestis laiemalt. Raho Langsepp on teinud tänuväärset tööd festivali eestvedamisel, selles ei ole kahtlustki. Tegu on pikaajalise traditsiooniga, mis algusaegadel toimus kompaktsemas vormis ja on jõudnud kontserdiformaati viimastel aastatel.

Küll ei saa ma aga öelda, et Tartu kultuurielu mõtestamisel peaks pikaajalisus olema ainus ja kõige olulisem tegur. Sel juhul võtaksime võimalused uutelt tegijatelt ja uutelt mõtetelt. Mis kasu on linnast, kus sünnivad head mõtted, kui need ei realiseeru?

Tartu kultuuri arengut ei tohi takistada. Jah, kindlasti peame väärtustama traditsioone ja ka arutelu all olevas toetusmeetmes on määratud prioriteetides ka ootus, et projektid tooks kokku erinevaid sihtrühmi. Kuid me ei tohiks ära unustada ka uuenduslikkust, valdkondlikku kui ka rahvusvahelist koostööd ja millise suurema tervikpildi moodustavad kultuuriüritused nii kultuurikalendris kui ka üleüldiselt linnaruumis.

2023. aasta eelarvet koostades pidi linnavalitsus tegema keerulisi otsuseid, kuid sellest olenemata toetab linn käesoleva aastal ainuüksi kultuuriprojekte enam kui poole miljoni euroga ja võrreldes eelmise aastaga on toetuste maht kasvanud. Toetused antakse välja Tartus tegutsevate kultuuriekspertidest koosneva komisjoni otsustest lähtudes ja vastavalt ühtsele korrale, mis on loodud koostöös lisaks ekspertidele justnimelt tulevaste ja praeguste taotlejatega, et leida üles võimalikud kitsaskohad. Oluline on välja tuua, et komisjonid ei koosne ametnikest, vaid päriselt Tartu kultuurikorraldajatest.

Sel aastal toimuvad teiste seas linna toetusel linnafestival UIT, rahvusvaheline nüüdismuusika festival AFEKT, kirjandusfestival Prima Vista, 27. Pimedate Ööde filmifestival – PÖFF Tartu, Tartu tudengipäevad, «Kirikupühad Maarjamaal suurkontserdid 2023 Tartus», Draama ja paljud teised.

Tegu on väga laiapõhjalise festivalide ja ürituste kalendriga, mis tartlasi ja külalisi tänavu ees ootab. Olen tänulik kõikidele korraldajatele nende panuse eest.

Nii nagu on kultuur pidevas muutumises ja igal aastal näeb ilmavalgust Tartus palju uusi projekte ja üritusi, on ka Tartu linna toetusmeetmed arengus. Teeme järjepidevat koostööd kohalike kultuurikorraldajatega, et toetusmeetmed vastaksid just nende vajadustele.

Toredaid kultuurielamusi Tartus nii ürituste korraldajatele kui ka nendest osavõtjatele ja liigume koos edasi!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles