Kõht täis ja hing rahul. Aga rõõm võib veelgi suureneda, kui märkad aidata võhivõõrast

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Natalja Šebunova oma kodus. Pikk seelik ja pikad varrukad varjavad seda, mida vähesed suudaksid vaadata.
Natalja Šebunova oma kodus. Pikk seelik ja pikad varrukad varjavad seda, mida vähesed suudaksid vaadata. Foto: Sille Annuk

Jõulude ootamise, kingituste ja pidusöögi ettevalmistustega seotud pinge hakkab tasapidi mööda saama ning jõulurahutunde võib täiel määral nii hinge kui ka kehasse lasta.

Enamikul meist on nurgas pisut kortsus pakkepaberit, mis olnud mõne kingituse ümber, ja kui sellest hing on soe, siis võib kas või radikatest sooja maha keerata – ikka on mõnus!

Köögis on piduroogade jahtunud jääke, mida veel teine või kolmaski kord üles soojendada annab. Aga enne seda jõuab vast õue jalutama minna või suusarajale või siis külla kellelegi, kes väga ootab.

Võib muudki teha, midagi, mida oled ammu teha tahtnud – olla helde ja annetada. Oled selle plaani ehk edasi lükanud, mõeldes, et küll jõuab, oma pere ja lähedased kõigepealt, ja põhjendanud viivitust sellega, et kulud on niigi suured ja kõiki aidata ei jõua.

Bonja on leitud kass, kel vedas. Natalja Šebunova on pakkunud talle luksuslikku elu. Head õnne vajab hädasti ka Bonja perenaine.
Bonja on leitud kass, kel vedas. Natalja Šebunova on pakkunud talle luksuslikku elu. Head õnne vajab hädasti ka Bonja perenaine. Foto: Sille Annuk

Tänavu septembris kirjutas Tartu Postimees rasket nahahaigust põdevast Natalja Šebunova väljapääsmatust olukorrast ning soovist pääseda Tel Avivi ravile, mis võib suure tõenäosusega anda talle parema elukvaliteedi.

Natalja Šebunova on pidanud tervisekahjustuste tõttu pooleli jätma doktorantuuri, loobuma tööst ja armastusest. Ta ei ole mitte millegagi ega mitte kuidagi ära teeninud oma karmi saatust.

Võibolla aidata annetusega seekord teda?!

Natalja Šebunova haruldase haiguse nimi on sklerodermia, mis haarab sidekude, liigespindasid ja väikesi veresooni. Ta nahk on kuiv ja ketendav, kohati on sel kõvastunud piirkondi, mille all koed kokku kisuvad. Neis paksenenud kohtades on lõhed ja haavandid ning suur osa Natalja kehast on sidemeis.

Võiks loota, et just täna või homme ei ole tal see sidemete vahetamise päev.

Sidemeid vahetab Natalja ise. Ühel päeval võtab ette ühe jala, teisel päeval teise jala, siis reied, siis käed. See kõik kestab tunde. Vanad sidemed tuleb eemaldada, haavad puhastada, uued peale panna. Pikad tunnid täis valu, mille järel tuleb kokku korjata sületäite kaupa veriseid sidemeid.

Natalja haiguse raviga on tegelenud arstid Eestis ja välismaal. On aga veel üks haigla Iisraelis, kus on lubatud teda aidata, kuid ravi eest maksmine käib Nataljal üle jõu. See nahakliinik on Natalja Šebunova viimane lootus, ja oleks julm see lootus temalt ära võtta.

«Tere! Palun astuge sisse!» ütleb Natalja Šebunova oma kodu uksel.
«Tere! Palun astuge sisse!» ütleb Natalja Šebunova oma kodu uksel. Foto: Sille Annuk

MTÜ Naerata Ometi jagab neil jõuludel Natalja Šebunova lugu. See ühing on tegutsenud 2009. aastast, toetab erivajadusega lapsi ja raviprobleemidega inimesi, keda riik piisaval määral ei toeta ja kes on jäänud elu hammasrataste vahele.

Annetamine tolles keskkonnas on lihtne ning nõuab vaid paari kliki jagu tähelepanu. 10 eurost juba aitab või 25-st. See raha jõuab kindlasti abivajajani.

Natalja Šebunova lugu on üks neist, mille lugemise järel ei jää tegelikult ükski inimene külmaks. Tartu Postimees on kirjutanud Natalja Šebunovast ka eelmisel aastal ning see lugu on siin. Saate tuletada meelde, vaadata videot...

Natalja Šebunovaga saab ühendust võtta ka Facebooki kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles