Sajad tartlased kogunesid «Kalevipoja» juurde taasiseseisvumise aastapäeva tähistama

Tartu Postimees
Copy

Täna täpselt 31 aastat tagasi õhtul kell 23.04 kuulutas Eesti Vabariigi ülemnõukogu juhataja Ülo Nugise haamrilöök meie maa taas vabaks iseseisvaks riigiks. 69 rahvasaadikut võtsid ühehäälselt vastu otsuse Eesti riiklikust iseseisvusest – nii kuulutas näitleja Andres Dvinjaninov täna hommikul avatuks Tartu vabadussõja mälestussamba juures alanud aktuse.

Kõlas hümn, pidulikkust lisasid väikesed Eesti lipud inimeste käes. Tartu linna poolt panid pärja ausamba jalamile linnapea Urmas Klaas ja abilinnapea Priit Humal.

Linnapea Klaas alustas oma kõnet tervitusega Tartu aukodanikule Lehte Hainsalule, kes 20. augustil ülemnõukogus Eesti vabaks hääletanutest ainsana koosolekul osales. Praeguseid parlamendiliikmeid ja kohaliku volikogu liikmeid oli kohal mitu.

«Iseseisvuse taastamise aastapäeval mõtleme ja räägime ikka vabadusest,» ütles linnapea Klaas oma kõnes. «Me kõik teame hästi, millisest tulest ja veest on Eesti riik läbi käinud ja kuivõrd on selles kannatanud meie rahvas, aga soov püsida iseseisva ja vabana ei ole kunagi kadunud.»

«Punaminevikust Eestisse jäänud punamonumendid tuletavad end täna eriti valusalt meelde – ajal, mil just needsamad «vabastajad», tankid ja viisnurgad, hurraahüüded laastavad vaba Ukraina riiki ja rahvast,» ütles Klaas. «Need monumendid ja märgid kaovad meie maalt ja ei tule siia enam iialgi tagasi. Täna peama rääkima ja mõtlema Eesti, aga eriti Ukraina vabaks jäämisest ja Ukraina territoriaalsest terviklikkusest tema õiglastes piirides. Sel aastal peamegi mõtlema vabadusele ja iseseisvusele sootuks teisiti.»

Esinesid puhkpilliorkester Tartu Margus Kasemaa juhatusel ning folklooriklubi Maatasa Helin ja Halliki Pihlapi juhendamisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles